Кнедли

324
Кнедли

Чешката кухня

Кнедлите са традиционна чешка гарнитура към местните ястия, сервирани вместо картофи или ориз. Могат да бъдат хлебни, картофени или с мая. Последните често се предлагат и като десерт – сервирани със сладко и плодове.

Продукти: 4 яйца, 7 питки хляб, 500 гр. брашно, 2 чаени лъжички сол, половин чаена чаша прясно мляко

Начин на приготвяне: Смесете яйцата със солта, след това добавете брашното, млякото и внимателно разбъркайте, за да може в сместа да влезе много въздух – това е гаранция тя да стане пухкава.

Питките хляб нарежете на кубчета и добавете към тестото, като продължавате да бъркате. Оставете добре разбърканата смес да престои половин час.

След това оформете от сместа продълговати парчета и варете 15-20 минути в подсолена, не вряща вода. След сваряването ги нарежете на парчета. Сервирайте към печено месо, задължително с добавено голямо количество сос.

Чешката кухня

... е известна с кнедлите и засищащите ястия, комбиниращи се с бира. Тя е кухня, свързана с история и традиции. Ястията се приготвят по древни славянски рецепти, често модифицирани под влиянието на кухните от съседните страни, дори от Германия. Подчинението на Чехия на Австро-Унгария също е оставило свои следи в кулинарното изкуство на чехите. Лесно тук може да намерите връзка с кухните на останалите й съседи – Словакия, немска Бавария или полски Шльонск.

Обядът е основа

Всекидневното чешко меню се състои от три хранения – закуска, обяд и вечеря, където обядът е основното хранене за деня. В него задължително присъства супа, има основно ястие и десерт. Чешката кухня е предимно от ястия с месо – свинско, телешко и птиче, с ароматни сосове, обилно подправени с масло, сметана или традиционна запръжка, тестени изделия и супи, приготвяни с хранителни месни или рибни бульони.

Чешкият вкус

Към известните супи на чешката трапеза, до традиционния бульон или доматената супа, се поставят и чеснова супа, шкембе и гулаш, който е много популярен. Представлява задушено месо в ароматен, добре подправен сос и разбира се, кнедли. Характерни за чешката кухня са също и зеленчукови ястия, като пържен карфиол, картофени кюфтета или пюре от грах. Характерен за менюто на чехите е и панираният кашкавал, сервиран със сос и пържени картофи. Чешкият fast food представлява питка, пълнена с кренвирш, горчица или кетчуп и се продава от колички на улицата. Най-известното предястие към бирата са маринованите в оцет кренвирши.

Ако говорим за десертите, то, освен сервираните със сладко, кнедли, ще срещнем и пържен сладкиш, и палачинки, а също така традиционните вафли с шоколадов и орехов пълнеж или сладки кроасани.

Култът към бирата

Неразделна част от чешката традиция е бирата - около 500 вида. Ритуал е не само производството на бира, а и даже начинът на нейното наливане и пиене. Ценителите и специалистите в тази област смятат, че бирата трябва да се налива бавно, плавно, защото от това зависи най-важното нещо – количеството и качеството на пяната в халбата.



Добави коментар