Китайска кухня у дома

324
Китайска кухня у дома

Вадете дървените пръчици

Китайската кухня е една от най-разнообразните в света. Един от най-традиционните продукти, с които се готви, е оризът. Използват се много кълнове, водорасли и гъби, които не са характерни за нашите ястия. Китайците използват дървени пръчици като прибори. В миналото дори се е считало за варварско да се яде с лъжица и вилица, тъй като те са смятани за оръжия.

Салата с пиле и краставици
Продукти:
200 гр сварено пилешко месо, 200 гр краставици, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. мед, оцет, сол, олио, копър
Начин на приготвяне: Краставиците се измиват и обелват. Нарязват се на кубчета и се бланшират. Пилето се нарязва на ивици и се слага върху изстиналите краставици. Соевият сос, мед, оцет, сол и олиото се разбъркват и се залива салатата. Отгоре поръсваме с копър.

Зеленчуци по китайски
Продукти:
200 гр зелен фасул, 1 стрък праз, 2 моркова, 1 червена и 1 зелена чушка, 100 гр гъби, 2 с.л. олио, 2 с.л. соев сос, 3 капки лют сос, 1 с.л. сусамово семе
Начин на приготвяне: Зеленчуците се нарязват на тънки дълги ивички. В дълбок тиган се слага малко олио, запържват се първо морковите за 1 мин , после празът, след това чушките, прибавят се още соевият сос и още малко олио. Накрая се добавят зеленият фасул и гъбите. Поръсва се със сусама и се слага малко лют сос на вкус.

Пържен ориз с яйца
Продукти:
200 гр ориз, 180 гр замразен зелен грах, 2 с.л. олио, 2 резена бекон, 1 червена чушка, 2 разбити яйца, 2 стръка зелен лук, 1 ч.л. бульон
Начин на приготвяне: В голяма тенджера се сипва водата. Посолява се и се кипва. Добавя се оризът и отново се кипва. Огънят се намалява и оризът се вари 8 минути. Прибавя се зеленият грах и се вари още 2 минути. В уок се сгорещява мазнината. Запържва се беконът, нарязан на дребно за 3-4 минути. Добавя се дребно нарязаната чушка. Пържи се 2 минути. Сипват се разбитите яйца и се пържи до готовност. Подправят се с подправки, след което се добавя и оризът. Всичко се разбърква. Горещият ориз се поръсва с дребно нарязаният лук.

Пиле по императорски
Продукти:
200 гр пилешки гърди, 2 корена джинджифил, 2 с.л. соев сос, 1 люта чушка, 2 моркова, 50 гр кашу, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 100 мл пилешки бульон, 1 ч.л. нишесте, сол
Начин на приготвяне: Нарежете пилешкото на кубчета и го поръсете със соевия сос и ситно нарязания джинджифил. Оставете го да отлежи около 30 минути, за да се овкуси. Загрейте олио в тиган и запържете фъстъците със стритата люта чушка. Извадете ги от мазнината и сложете нарязаните на парченца зеленчуци също да се изпържат. След тях запържете само пилешките късчета. Когато са готови, добавете всички останали продукти и поръсете с пилешкия бульон, в който е разтворено нишесте. Овкусете със сол.

Пролетни рулца
Продукти:
оризови кори, 400 гр зеле, 2 моркова, 2 броя пилешки гърди, 2 зелени чушки, 1 глава лук, соев сос, сол, черен пипер, 1 к.л. къри, олио
Начин на приготвяне: Накълцайте пилешките гърди съвсем ситно. Зелето рендосайте също на фини ивици, след това нарежете морковите, чушките и лука на ситно. Загрейте в дълбок тиган олио и сложете всички зеленчуци да се задушават. Похлупете. След около 4 минути прибавете и пилешкото. Задушавайте до готовност, като периодично разбърквате. Накрая прибавете соевия сос и подправките. Напълнете с плънката оризовите кори, като ги запечатате по краищата. Загрейте още олио в дълбок тиган и изпържете пролетните рулца. Може да ползвате и фритюрник.

Сладко-кисел сос
Продукти:
3-4 с.л. доматено пюре, 2 ч.л. коняк, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. соев сос, 1 ч.л. брашно, разтворено в бульон, 1 червена чушка, 1 глава лук
Начин на приготвяне: Чушката се нарязва на ивици, както и лука. Леко ги запържете. За да приготвите соса, смесете всички съставки и нагрейте на умерен огън 4 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете чушката и лука.

Панирани палачинки
Продукти:
4 яйца, 6 с.л. нишесте или брашно, захар за поръсване, 2 белтъка, олио
Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата с 4 с.л. нишесте. В друг съд се разбиват двата белтъка с другите 2 лъжици нишесте. Загрява се олиото и се изпържват няколко палачинки с дебелина 0.5 см. Нарязват на ленти с ширина 3 см, потапят се в белтъчната смес и отново се запържват. Преди да се поднесат, се поръсват със захар, в която по желание могат да се сложат канела или ванилия.



Добави коментар