Киселото зеле ни помага да отслабнем

153
Киселото зеле ни помага да отслабнем

То не само ни снабдява с енергия, но и съдържа съставки, които помагат в превенцията и лечението на конкретни заболявания

Киселото зеле е типичен продукт в зимното меню на българитe. То не само ни снабдява с енергия, но и съдържа съставки, които помагат в превенцията и лечението на конкретни заболявания. И още нещо, то ни помага да отслабнем, посочва Дарик радио. Ето защо:

Киселото зеле съдържа много фибри, минерални вещества, органични киселини, захари.

В него има много микроелементи, като калий, желязо, магнезий, цинк. Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, на каротин, В1, В2, РР, К. Витамин С е неразрушим дори и при термична обработка. А той е основен витамин в борбата с грипа и вирусните заболявания.Киселото зеле е изключително нискокалорично и затова е идеално за диети. В 100 грама кисело зеле се съдържат само 27 ккал, 6,8 грама въглехидрати, 0,1 грама мазнина, 1,8 грама протеин.В него има и много тартронова киселина, която пречи на натрупването на излишно тегло. Тя потиска процеса на превръщане на въглехидратите в мазнини.

Зелето съдържа диетични фибри в големи количества. То има нулева калоричност, което означава, че преработването му изисква повече енергия, отколкото то дава.

По време на ферментацията зелето изработва ензими, което допринася за фиксирането на всички полезни микро и макро елементи по влакната на зеленчука, повишавайки полезните им свойства.

Добави коментар