Киселото ни мляко е качествено

116
Киселото ни мляко е качествено

Независими лаборатории го доказват

Лактобацилус булгарикус се завърна в кофичките с българско кисело мляко. Това сочи изследване на 16 марки кисели млека, направено от асоциация "Активни потребители". Докато през 2006 г. повече от половината изследвани кофички бяха без съдържание на българския лактобацил, сега всички показаха наличието на полезната бактерия, твърдят от асоциацията.

Съдържанието в повече от половината проби показало количества лактобацилус булгарикус на нива, заложени в правилата за производство на кисело мляко по БДС. В останалите отклонението било с около 10-15%. От асоциацията дали за изследване едно биомляко, шест проби от млека по БДС и 9 обикновени. Оказало се, че всички се приближават доста до изискванията на държавната рецепта, макар не всички да са обозначени със съответния етикет БДС 12:2010.

Изследвани са кофички с масленост 3.6%, които са на цена от 79 ст. до 1.09 лв.. Проверени са водното съдържание, маслеността, млечният белтък, киселинността и наличието на полезните бацили. Оказало се, че в нито едно мляко няма съдържание на нишесте и растителни мазнини. Предполага се, че при по-евтините млека за около 40-50 ст. може да се открие и това, но и самите потребители също се ориентират, че на тази цена трудно ще получат високо качество. Седем експерти дегустатори проверили и вкусовите качества на млеката.

Изпитани са и 19 марки сирене. Като критерии са използвани наскоро излезлите стандарти БДС. Използвани са независими лаборатории, като са изследвани съдържанието на сол, киселинност, степен на зрялост. Изследването показва, че за последните три години общото качество на сирената се подобрява, но и средната му цена е нараснала.Добави коментар