Кисело зеле срещу грип

117
Кисело зеле срещу грип

Заложете на класическата българска кухня

"Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си". Това коментира пред "Труд" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип: "Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора - да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора.

Такъв пример е масата на лекаря в кабинета му или плота в аптеката. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни - като маска. Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно - децата. Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си".

Вижте още: Съветите на хомеопат: как да се предпазим от грип

"В градския транспорт кърпата или шалът вършат хубава работа, тъй като у нас няма традиции да се поставят маски на лицето като в Югоизточна Азия и в Япония. А там по този начин дори се движат по улиците", добави той.

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите: "Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време - с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори. Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д".Добави коментар