Кисело зеле срещу грип

102
Кисело зеле срещу грип

Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа

Грипът е много интересно заболяване и не може да се определи точно колко души ще се разболеят. Миналата година беше доказано, че ако 4 души се заразят, то само един ще боледува. Повече от 1 500 000 души не могат да се разболеят от грипа, останалите ще имат имунитет. Грипът е опасно заболяване, но не бива да се плашат хората, каза пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му тази година за цялата страна последната седмица имаме два пъти по-малко болни, отколкото миналата година. „Паниката е много голяма, защото хората започнаха много да разбират от футбол и грип", пошегува се експертът.

Проф. Кантарджиев съобщи още, че тази година у нас и в Европа се е появил нов вирус - H3N2, който не е същият, които е във ваксиналния щам. „В нашата страна по-малко от 2% стават ваксина и няма значение дали ще се улучи щама на грипната епидемия във ваксината. Ако нямат достатъчно имунитет, хората ще се разболяват", допълни той.

По думите му преди много години единственият начин народът да се снабдява през зимата с витамини са били туршиите и киселото зеле. „Важен е и витамин Д, за да произвеждаме антитела. През зимата възрастните трябва да приемат по четири капки на ден, 10-20 дни", допълни експертът.

„Грипът е заболяване, което идва за часове. На 1-2 ден се появява и кашлица, болките в ставите и мускулите са доста силни", каза той. Професорът посъветва хората да използват маски за предпазване, но уточни, че те трябва да се сменя през 2-3 часа. Той допълни, че е добре да се пази дистанция от един метър, да използваме антибактериални кърпички, да не ходим болни на работа.Добави коментар