Киноа срещу боб

79
Киноа срещу боб

В модерната кухня на българина в последните години непременно присъстват продукти, като киноа, авокадо, кафява захар, спирулина, годжи бери, семена от чия и какво ли още не

В модерната кухня на българина в последните години непременно присъстват продукти, като киноа, авокадо, кафява захар, спирулина, годжи бери, семена от чия и какво ли още не.

Наричат тези храни суперхрани, био продукти и шумно ги рекламират. Но дали те могат да заместят традиционни българки продукти?

Диетолози и лекари алармират, че храната, която се отглежда в земята, на която сме родени, е най-добра за нашия организъм. Влиянието на климата, сезоните, почвата, водата, начина на отглеждане на дадена култура - всички тези фактори определят важността й за хората, населяващи дадена територия.

Оказва се, че традиционни продукти от българската кухня са със значително по-добри хранителни стойности, отколкото препоръчваните изчанчени суперхрани. Продукти, като киноа, чия, годжи бери, спирулин,а имат базспорно качества, но почти всяка от тези храни има аналог сред нашите храни, посочва Дарик радио.

Българските суперхрани са: бобът, шипките, просото, дивият чесън, копривата, лимецът, рожковите, баклата, пчелните продукти и много други.


Добави коментар