Кестени на масата

274
Кестени на масата

Ароматни и много вкусни

Късната есен е точно сезонът, в който кестените се настаняват на трапезата ни. Мирисът им ни съпътства всеки ден и ни кара да спираме пред сергиите, за да си напълним шепите с топлите вкусотии.

Освен че са много вкусни, кестените са и полезни. Те съдържат голямо количество минерални соли - магнезий, калий, калций, фосфор, натрий и желязо. В тях има още и витамин С и А, както и такива от групата В. А изобщо не е трудно да си ги приготвим и у дома. Вижте как.

Супа от тиква и кестени
Продукти:
600 гр тиква, 600 гр керевиз, 12 кестена, половин литър прясно мляко, 2 с. л. кориандър, канела, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Предварително почистеният корен кервиз и тиквата нарязваме на кубчета. Измиваме ги и ги слагаме в тенджерата. Прибавяме млякото и го разреждаме с вода, подправяме със сол, черен пипер и кипваме. Варим на слаб огън около 20 мин, като бъркаме постоянно. Махаме от огъня, разбиваме с миксер. Отново варим на слаб огън. Прибавяме нарязаните на парченца, предварително сварените и обелени кестени, кориандъра и канелата. Разбъркваме и сервираме.



Задушени кестени
Продукти:
1 кг кестени, 1 к. ч.пилешки бульон, 1 к. ч. червено вино, 1 глава кромид лук, 2 с. л. краве масло, 2 с. л. олио, 1 ч. л. мащерка
Начин на приготвяне: Сварете кестените в тенджера под налягане за около 20 мин. Извадете и ги обелете. Загрейте маслото и олиото в тенджера на умерена температура и запържете лука около 4-5 мин. Добавете виното и оставете да ври няколко минути. Прибавете мащерката, кестените, пилешкия бульон и сол и пипер на вкус. Сложете капак и задушавайте, докато течността почти се изпари. Сервирайте кестените цели или направете на пюре.

Печено телешко с кестени и ябълки
Продукти:
600 гр телешко, 4 парчета бекон, 4 ябълки, 400 гр кестени, 4 с. л. мед, 6 с. л. олио, 2 дафинови листа, босилек, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Месото се овкусява с подправките. Телешкото се обвива с бекона, да стане руло и се завързва с конец. Ябълките се обелват и се режат на четри. Телешкото се поставя в тава, а около него ябълките и кестените. Добавят се медът, олиото и черният пипер. Пече се в предварително загрята фурна на 180° около 45 минути. Докато се пече, се полива периодично със соса в тавата.



Крем от кестени
Продукти:
500 мл прясно мляко, 100 гр захар, 1 ч.ч. сварени кестени, 30 гр масло, сметана, канела
Начин на приготвяне: Смесваме млякото и жълтъците, като ги разбиваме внимателно. Добавяме захарта и варим на слаб огън, като бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След това прибавяме кестените и маслото. Кремът поднасяме изстуден и украсен със сметана и канела.



Добави коментар