Кайсиите стимулират растежа

153
Кайсиите стимулират растежа

Една от най-полезните храни за децата

Кайсиите са едни от най-полезните плодове. Освен че съдържат големи количества витамин А и С, те стимулират растежа при децата и им помагат да развият добре костната си система. Този ефект се дължи на калия, който съдържат.

Високата концентрация на бетакаротин и ликопен в кайсиите ги прави иключително важна за здравето на сърцето храна. Те са много полезни и за очите, кожата, косата и венците. Освен това съдържат фибри, които спомагат храносмилането.

Препоръчват се за менюто на малките деца и заради високото си съдържание на желязо, което ги прави подходящи в борбата с анемията. Заради всички тези полезни свойства на кайсиите си струва да опитате следващите десерти:



Бърз десерт с кайсии
Продукти:
400 гр безсолна извара, 200 гр сметана, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. сладко от кайсии, 25 гр желатин
Начин на приготвяне: Изварата, захарта, сладкото и сметаната се смесват. Добавя се разтворения в малко вода желатин и се разбърква добре. Подходяща купа се обвива с тънкото прозрачно фолио и сместа се изсипва. Оставя се в хладилника за една нощ или докато се стегне. На другия ден се обръща в подходящ съд, маха се фолиото, поръсва се с какао или канела или се украсява на вкус.

Пай с кайсии
Продукти:
250 гр масло, 250 гр захар, 4 яйца, 2 ч.ч. брашно, 7 с.л. прясно мляко, няколко кайсии
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват добре. Постепенно, при непрекъснато бъркане, се добавят жълтъците, брашното и прясното мляко. Накрая се прибавят белтъците, разбити на сняг, и сместа се изсипва в тортена форма или друг подходящ съд. Кайсиите се отцеждат добре, овалват се една по една в захар и брашно и се подреждат върху тестото. Сладкишът се пече до розово при температура 150 С.

Пухкав сладкиш с кайсии
Продукти:
За тестото: 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 140 гр маргарин, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. прясно мляко, 3 намачкани на каша кайсийки, 200 гр брашно; За пълнежа: 600 гр кайсии, шепа орехи, канела, пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне: Забъркваме тесто от горепосочените продукти. Изсипваме го в намаслена и набрашнена форма. Оставяме 3 супени лъжици от сместа. Върху сместа слагаме орехи ,канела и резенчета кайсии. Съвсем леко покриваме плодовете с останалата смес. Слагаме в студена фурна. Включваме я на умерена температура. След като сладкишът се надигне хубаво и се покрие с коричка, намаляваме леко температурата и допичаме до готовност. Още топъл го поръсваме обилно с пудра захар.

Още рецепти с кайсии



Добави коментар