Кашите

370
Кашите

Кога, какви и колко?

Първият досег на българските бебета с твърдата храна е със зеленчуково или плодово пюре. В други страни обаче това става с каши. Те представляват готови за консумация бързо разтворими брашнени смеси, като се приготвят с мляко или вода. Обикновено съдържат няколко вида брашно и мляко, плодове, зеленчуци и други.

На пазара се предлагат и готови каши в бурканчета от производителите на бебешки пюрета. Майките могат да изберат варианта и сами да ги приготвят на детето си. Често обаче те предпочитат кашите на прах, които се приготвят лесно и бързо и са особено подходяща храна за бебетата с ниско тегло или стомашно-чревни проблеми.

Педиатрите препоръчват захранването с каша да стане след петия месец. Най-добре е първата да е еднокомпонентна, безмлечна и безглутенова - например оризова каша. Тя съдържа по-малко белтъчини и повече скорбяла, което я прави лесна за прием от бебешкия организъм. Ако имате наследствена алергия в семейството, е добре да отложите първия прием на каша за седмия месец.

В зависимост от това с какво е захранено детето, можете да изберете млечна или безмлечна каша. Поликомпонентните каши, тоест приготвени от няколко продукта, са подходящи, когато мъникът е захранен с всеки от тези продукти поотделно. Най-честите зърнени култури, които се използват за този вид бебешка храна, са ориз, царевица, овес, пшеница, ръж, емчемик и елда.

Зърнените каши са една от най-полезните бебешки храни, защото съдържат необходимото количество въглехидрати, желязо, витамини от групата В и фолиева киселина, особено важни за развитието на детето. Кашите са неделима част от храненето на бебето - те му осигуряват тези хранителни вещества, които организмът трудно си набавя.

Най-подходящото време за каша са вечерните часове, защото тя е засищаща и ще позволи на детето да спи спокойно цяла нощ. Количествата варират спрямо възрастта на детето - за шестмесечните те са 150 гр, за осеммесечните - 180 гр, а за деца над годинка - 200 гр. Запомнете, че с този вид храна не бива да се злоупотребява, защото това често води до прекомерно наддаване на тегло.

Имайте предвид, че повечето деца първоначално не приемат добре кашата - разредете я с малко кърма или адаптирано мляко, за да придобие познат вкус. Ако бебето я отказва, въпреки това, отложете захранването с няколко седмици. При положение, че детето не я харасва и след това, можете да продължите захранването с пасирани пресни плодове и впоследствие да прибавите кашата към тях.Добави коментар