Картофи срещу високо кръвно

291
Картофи срещу високо кръвно

Зеленчукът съдържа полезните кокоамини

Благодарение на кокоамините, които се съдържат в картофите, те спомагат за намаляване на кръвното налягане, показва изследване на британски учени. Това тяхно свойство обаче почти изчезва след обработката им при пържене и печене, например при приготвянето на чипс.

Затова специалистите съветват картофите да се готвят само чрез варене или на пара. Новото качество на картофите е било открито случайно, по време на генетично изследване върху тях.

Кокоамините се използват в китайската традиционна медицина, но се извличат от други растения. Затова, че те се съдържат и в картофите, досега бе неизвестно.

Тези вещества се прилагат широко и при разпространената най-вече в Африка сънна болест, която се предизвиква от ухапване на мухата це-це, обобщават Би Би Си и zdrave.bg.



Добави коментар