Картофени вкусотии

264
Картофени вкусотии

Картофите ка царете на зимната трапеза

Картофите са царете на зимната трапеза. Набедени за много калорични и основни врагове на талията, всъщност, те са много полезни - съдържат витамин С, голяма част от витамините от В групата, К и РР, както и калий, фосфор, магнезий, натрий и желязо.

Освен че са полезни, картофите са и много вкусни. Те могат да бъдат поднесени печени, пържени, варени, задушени и в най-различни комбинации с други продукти. Вижте нашите любими рецепти с картофи.

Картофена супа с кюфтенца
Продукти: 400
гр картофи, 3 стръка праз, 2 скилидки чесън, 300 гр моркови, 500 гр ряпа, 5 с.л. олио, 1 литър зеленчуков бульон, 500 гр кайма, 1 филия хляб, 1 глава кромид лук, 1 яйце, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер, червен пипер, 3 стръка магданоз
Начин на приготвяне: Накълцайте чесъна, а зеленчуците нарежете на средно големи парченца. Запържете в олио чесъна и праза, след което добавете и останалите зеленчуци и задушавайте около 5 минути. Долейте зеленчуковия бульон и оставете да ври за около 20 минути. Раздробете хляба в малко хладка вода и наситнете лука за кюфтенцата. Размачкайте филийката с яйцето, каймата, лика и горчицата. Овкусете с подправки и оформете около 20 малки кюфтенца. Изпържете ги в сгорещена мазнина, като ги обръщате от време на време. Готовите кюфтета се отцеждат върху кухненска хартия. Прибавете кюфтенцата към зеленчуковата супа и варете около 5 минути. Поднесете картофената супа с наситнен магданоз.



Картофени розички
Продукти:
600 гр картофи, сол, олио, клечки за зъби
Начин на приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на много тънки кръгове, като за чипс. Посолете ги хубаво и ги оставете да престоят за 30 минути, за да омекнат. След това подсушете леко картофените филийки. Вземете едно по-малко кръгче, завийте го на фуния, около него едно по-голямо кръгче. Внимавайте средата на второто да минава през края на първата фунийка, за да не се разпаднат картофените рози. След това се увива 3 кръгче и по желание се добавят по общо 3, 4 или 5 кръгчета на роза. Основата им внимателно се промушва с клечка за зъби. Изпържете готовите рози в сгорещена мазнина, като след 20 секунди се обръщат. Отцеждайте ги върху решетка, застлана с хартия за печене. Отстранете внимателно клечките от розите.

Пълнени ароматни картофи
Продукти:
10 големи картофа, 100 гр масло, 1 ч.л. зехтин, 2 скилидки чесън, розмарин, мащерка, чубрица, босилек, сол, черен пипер, червен пипер, 2 яйца, 2 пакетчета крема сирене, 250 гр шунка, 300 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Измийте картофите много добре и ги сложете да се варят направо с кората. Когато са почти готови, ги отцедете и щом леко се охладят, ги разрежете на половинки. Издълбайте кладенче във всеки картоф с помощта на вилица. Издълбаната вътрешност смесете с пресования чесън и всички подправки и добавете малко мазнина. Прибавете към картофеното пюре 2 разбити яйца, 2 пакетчета крема сирене и накълцаната шунка. Напълнете картофите, поръсете ги с кашкавал и ги подредете в намазнена тава. Долейте в нея малко вода и сложете да се пекат за 10-15 минути. Ако ви остане плънка, може да я разпределитите около картофите.



Картофени банички
Продукти:
5 кори за баница, 4 картофа, 1 глава лук, 1/4 чаша фета сирене, 2 с.л. масло, червен пипер, сол, черен пипер, 1 жълтък, кимион
Начин на приготвяне: Нарежете лука на тънки полумесеци и го запържете в маслото. Добавете предварително сварените и намачкани на пюре още топли картофи. Разбъркайте и добавете всички останали продукти и подправки за пълнежа. Сложете върху кухненския плот 2 кори за баница и ги срежете на 4 ленти. В края на всяка лента разпределете от плънката и завийте на руло по дължина, като накрая слепите корите с малко вода. Повторете така с всички останали кори и плънка. Подредете картофените банички в тава с намазнена хартия за печене със загънатата страна надолу. Отгоре намажете баничките с разбит жълтък и поръсете с кимион. Можете да го смените с маково семе или сусам. Сложете да се изпекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути или докато придобият апетитен златист цвят.

Пикантни картофи със спанак
Продукти:
700 гр картофи, 350 гр пресен спанак, 2 ч.л. кимион, 1 щипка лют червен пипер, 1 скилидка чесън, 1 с.л. джинджифил, лимонов сок, 50 гр масло, 2 с.л. зехтин, 200 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Нарежете картофите, измийте ги и ги сварете в подсолена вода. Смесете в купа смления кимион, лютия червен пипер, счуканата скилидка чесън, настъргания джинджифил, лимоновия сок и 2 с.л. вода. В тефлонов тиган разтопете маслото и зехтина и запържете вътре картофите. Леко ги понамачкайте с помощта на дървена шпатула. Щом се запържат, ги извадете и в същата мазнина сипете подправките. Оставете на котлона, докато течността поизври. Тогава прибавете нарязания спанак и разбърквайте за 3 минути. Прибавете картофите, объркайте за минута и изсипете сместа в намазнена тава за печене. Настържете обилно кашкавал и сложете да се запече за 10 минути в предварително загряна фурна.



Добави коментар