Къпината

1742
Къпината

Полезна и вкусна

Вкусът на къпината е много по-наситен, отколкото останалите разновидности на традиционните червени малини. Най-важното, което трябва да се знае за плода обаче, е съдържанието на компоненти, които, според учените, помагат на организма да се предпази от развитието на туморни клетки.

Къпините са богати на елагова киселина, антиоксиданти, антоциани и ги наричат „царете на горските плодове“ заради ползите, които носят за здравето. Антиоксидантите унищожават свободните радикали – вредните молекули, които се движат свободно в тялото и увреждат клетките.

Различни изследвания, направени в университета в Охайо, установяват намаляване на случаите на рак на дебелото черво и рак на хранопровода, при консумация на къпини.

Древните народи наричали плодовете на къпината „титанска кръв", защото, според легендата, при отчаяната битка, която Зевс водел с титаните, от капещата от телата им кръв сетне израсли къпинови храсти. Според народните вярвания, ако човек се провре под свод от къпинови храсти в определени дни и часове, това донася не само чудотворно изцеление от болест, но и избавление от омагьосване.

Добрата репутация на къпината като лекарствено растение се е запазила и до днес. Ценността й като хранителен продукт се дължи главно на високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. От витамините най-голямо е количеството на витамин С, което се запазва почти непроменено при съхраняване на плодовете, соковете и сиропите поради тъмния им цвят и високото съдържание на органични киселини. В минимални количества се съдържат и витамините В1, В2 и каротин.

Къпините са много полезни при сърдечни и жлъчно-чернодробни болести, а така също за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма при състояния, протичащи с ацидоза - захарен диабет, бронхиална астма, рахит. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества къпината е подходяща при колити с диария. Благодарение на особената си биохимична структура плодът повишава съпротивителните сили на организма при простуда, семчиците стимулират храносмилането, а приет под формата на сок, действа успокояващо на сърцето и е чудесно укрепително средство за болни и отпаднали.

Как да изберем

Избирайте плодове със закръглена форма, ярък цвят и свеж вид. Презрелите къпини са меки и лесно се развалят.

Подготовка и съхраняване

Къпините са много деликатни – съхранявайте най-добре на единичен слой в хладилника и ги извадете около час преди да ги  използвате – за да достигнат стайна температура. Мийте ги непосредствено преди консумация (поставете ги в гевгир и измийте с лека струя вода).

Къпините могат да се замразяват във фризер и за разлика от ягодите и малините, запазват много по-добре формата си, което ги прави много подходящи за сладкиши през зимата. Измийте, отцедете и оставете да поизсъхнат. Разстелете на единичен слой, без да се допират върху покрита с прозрачно домакинско фолио чиния или поднос и поставете във фризера. След като замръзнат, прехвърлете къпините в подходяща кутия и поставете отново във фризера.

Сок от къпини:

Сокът от къпините е превъзходен, със специфичен, напомнящ ванилия аромат. Добива се чрез пресоване от напълно узрелите виолетовочерни плодове, които се отделят лесно от дръжките. В това състояние те са загубили част от киселините си и ако не се преработят бързо, се развалят, придобиват горчив привкус и мирис на мухъл.

Сокът от къпини има и лечебни качества - нормализира сърдечната дейност и повишава защитните сили на организма при простудни заболявания.

Сладолед от къпини с кисело мляко:

Продукти: 1 чаша нискомаслено кисело мляко, 1 банан, 3 чаши замразени къпини, 1/2 чаша мед

Приготвяне: Пасирайте банана и го смесете с киселото мляко. Къпините и меда се поставят на печката да заврят, след което температурата се намалява и се оставят да къкрят 5 минути. Къпинената смес се минава през сито, за да се отстранят семките и кожата на плодовете. Сместа се оставя да се охлади.

Банановата смес се сипва във формички за сладолед или просто кафени чашки. Отгоре се сипва къпинената смес и се разбърква съвсем леко, колкото да се получи интересно оцветяване.

Охладете за 2 - 3 часа във фризера или в камерата на хладилника.Добави коментар