Какво се случва с тялото ви, когато ядете овесени ядки всеки ден

237
Какво се случва с тялото ви, когато ядете овесени ядки всеки ден

Овесена каша – ако предложите такава на едно дете, най – вероятно ще предизвикате недоволство и отказ от нея

Овесена каша – ако предложите такава на едно дете, най – вероятно ще предизвикате недоволство и отказ от нея, без значение под каква форма е. Овесената каша не в никакъв случай гурме, но години наред присъства в закуската на стотици фитнес гурута, а треньорите я препоръчва във всяка една диета. И има причина за това. Всъщност не е само една, а няколко: 

Набавяте си антиоксиданти само с купички с овес

Когато говорим за суперхрани, особено за такива, които са богати на антиоксиданти, може би си мислите за плодове като боровинки или ягоди. Или си представяте зеленчуци като къдраво зеле и спанак. Вярно е, че това са страхотни примери за суперхрани, но антиоксидантите не се ограничават само до тях. Овесът буквално пращи от тях, а според едно проучване, „съдържа повече от 20 уникални полифенола, авантерамиди, които са показали силна антиоксидантна активност in vitro и in vivo“.

Ще увеличите приема на хранителни вещества

Овесът не е пълен само с антиоксиданти, н има и протеини и въглехидрати. Овесените ядки са едновременно сложен въглехидрат и пълнозърнеста храна, което означава, че „ще се разградят по-бавно в тялото ви, отколкото бял ориз и бял хляб, което означава, че ще ви държат сити дълго време.

Приемате повече витамини

Овесът съдържа  желязо и витамини от група В, но какво означава това? Жените на възраст от 19 до 50 години се нуждаят от 18 милиграма желязо всеки ден и за съжаление много от нас не получават препоръчителното количество ежедневно. За щастие обаче, овесената каша е тук, за да спаси деня. Порция каша съдържа близо 40% дневната препоръчителна стойност.

Витамините от група B играят важна роля за подпомагане на тялото да произвежда енергия. Една порция съдържа 22 процента от препоръчителния прием на витамин В6 и 41 процента от препоръчителната дневна доза манган - още един минерал, който ще помогне на тялото ви да произвежда енергия. Това превръща овесената каша в най- върховната храна за закуска. 

Метаболизмът ви ще се засили

Ако сте усетили, че метаболизмът ви се е забавил, овесената каша може да бъде двигателят, който ще го задвижи. Когато ядете сложен въглехидрат като овесена каша, имате повече енергия, по – малко желание за захар и стомахът ви ще работи по – усилено, за да я преработи. Според нутриционисти, всички тези фактори ще помогнат за ускоряването му и за по – лесното отслабване.Добави коментар