Какво ни причиняват газираните напитки?

262
Какво ни причиняват газираните напитки?

Безалкохолните напитки, независимо дали съдържат захар или изкуствени подсладители, могат да увеличат риска от преждевременна смърт и дори могат да бъдат свързани с болестта на Паркинсон

Ново проучване, публикувано вчера в списанието JAMA Internal Medicine, установи, че безалкохолните напитки, независимо дали съдържат захар или изкуствени подсладители, могат да увеличат риска от преждевременна смърт и дори могат да бъдат свързани с болестта на Паркинсон. Проучването проследява над 450 000 възрастни европейци от 10 европейски страни - Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и Обединеното кралство в продължение на 19 години.

Откритията разкриват, че тези, които пият две или повече чаши газирани напитки на ден, подсладени или диетични в стандартни чаши от 250 грама, имат по-висок риск от преждевременна смърт в сравнение с хората, които пият по-малко от чаша сода на месец. Всъщност тези, които пият сода, подсладена със захар всеки ден, имат по-голям шанс да умрат от храносмилателни заболявания, докато тези, които пият газирани напитки с подсладители ежедневно, имат по-висок риск да умрат от сърдечно-съдови заболявания.

„Нашите резултати за безалкохолни подсладени напитки осигуряват допълнителна подкрепа за ограничаване на консумацията и замяната им с други по-здравословни напитки, за предпочитане с вода“, казва един от авторите на изследването Нийл Мърфи, който е учен в Международната агенция за изследвания на рака, съобщи наскоро Ройтерс.

„За изкуствено подсладените безалкохолни напитки сега се нуждаем от по-добро разбиране на механизмите, които могат да лежат в основата на връзката им с определени заболявания.“ Проучването открива също, че тези, които консумират една или повече чаши обикновена или диетична сода на ден, са по-склонни да умрат от болестта на Паркинсон или да пострадат от нарушение на нервната система, което засяга движението. Въпреки това евентуалната връзка между консумацията на тези напитки и болестта на Паркинсон се нуждае от допълнителни проучвания.

Добави коментар