Какво лекува индийското орехче?

102
Какво лекува индийското орехче?

Индийското орехче не е само подправка, която се използва за готвене, то също може да повлияе на здравето ни по различни начини

Славата на индийското орехче с неговия специфичен аромат и вкус започва още от античността и стига до наши дни. Някога то е било сред най-скъпите подправки. Негова родина са островите Банда и Молукските острови. В Европа е навлязло трайно като кулинарна подправка, а в Гренада дори е изобразено върху националния флаг.

Индийското орехче не е само подправка, която се използва за готвене, то също може да повлияе на здравето ни по различни начини, главно поради съдържанието на витамини, минерали и органични съединения, свързани с етеричните масла. Полезните му свойства са познати още от древни времена.

То е богато на антиоксиданти, включително фенолни съединения, етерични масла и растителни пигменти, които помагат за предотвратяване на клетъчните увреждания и могат да предпазят от хронични заболявания, посочва Darik News. В миналото то се е използвало за приготвяне на сиропи за кашлица, както и за лечение на болести, свързани с нервната и храносмилателната система.

Индийското орехче съдържа високи нива на витамин С и А и затова подсилва имунната система. При локално приложение индийското орехче успокоява възпалението и премахва болката, като същевременно предпазва раните от инфекции.

Друго полезно свойство е защитата на бъбреците. Индийското орехче е перфектно средство за борба с камъни в бъбреците. Индийското орехче се използва и при липса на апетит.

Добави коментар