Какво количество храна да даваме на детето до 4 години?

409
Какво количество храна да даваме на детето до 4 години?

Порция паста не бива да надвишава 5 супени лъжици, същото количество е важи и за ориза

На деца от 1 до 4-годишна възраст не бива да се дават повече от няколко пържени картофа или една филия хляб на отделно ядене.
Това съветва илюстрован британски наръчник за полезното хранене при съвсем малките деца, цитиран от "Индипендънт".

Причината за публикуването на наръчника са фактите, че все повече деца на Острова страдат от затлъстяване, а 80% от родителите надвишават препоръчителните порции за малчуганите, пише БГНЕС.

Подробните указания са част от кампания под надслов "Да преосмислим порциите за малки деца" и показват какви препоръчителни количества от отделни видове храни е добре да бъдат сервирани за вечеря.

Порция паста не бива да надвишава 5 супени лъжици, същото количество е важи и за ориза. Картофеното пюре пък не бива да е повече от 4 супени лъжици.Захарни изделия и шоколад не бива да бъдат консумирани от малки деца повече от веднъж седмично. Що се отнася до месото, се препоръчва само консумация на преработени продукти в разумни количества.

Различните видове хляб трябва да бъдат ограничени до между половин и една филия, а типичните пържени картофи - между 4 и 8 резена.

С корнфлейкса и зърнените закуски също трябва да се внимава, предвид и възможното съдържание на захар, като не се препоръчват повече от 6 супени лъжици.Добави коментар