Какво има в сладоледа?

130
Какво има в сладоледа?

Опасен ли е за децата ни?

Опасни сладоледи, с изтекъл срок на годност и неясен произход откри проверка на bTV с експерти от Агенцията по храните. Най-грубите нарушения са при уличните търговци, част от които продават, без да спазват елементарни хигиенни изисквания.

Има ли риск за децата, които най-често консумират сладолед през лятото? Оказа се, че част от търговците в София са неизрядни. За тях бе трудно да докажат, че сладоледът, който продават е безопасен.

От представените документи от една от столичните продавачки на улицата стана ясно, че количката е абсолютно незаконна и никой не може да гарантира какво точно има в сладоледа. Доверчиви столичани обаче не липсват.

„Понеже мислех, че са някакви италиански сладоледи, мислех, че качеството го проверяват. Тоест вярвам на продавачите в случая”, каза един от купувачите.

20-годишната продавачка Ели също не можа да убеди проверяващите в безопасността на стоката си. Нещо повече - поради липса на течаща вода, тя не спазва дори елементарни хигиенни изисквания.

Ползвала кърпички. Такива били инструкциите на собственика, който така и не намери смелост да се появи пред проверяващите. Инспекторите наложиха възбрана на продажбата от тази количка.

До колко сигурни са магазините и павилионите? В един от столичните паркове производителят на сладоледа остана под въпрос. За всеки случай проверяващите инспектори взеха проби и от пакетирания.

За да излязат резултатите, ще са необходими минимум 3 дни, казаха инспекторите от Агенцията по безопасност на храните. Едва след това ще стане ясно дали продаваният сладолед е бил опасен за здравето на потребителите.

Навсякъде ли резултатите са толкова тревожни? В страната при проверки от 13 до 20 май на 698 броя обекти, включително подвижни, са връчени 4 акта и 7 предписания, каза д-р Антоанета Чакърова от Агенцията по безопасност на храните. Според нея това, като цяло, не са много нарушения.

Тези нарушения са от търговци, които си позволяват да извършват дейност в почивни дни, надявайки се, че няма да работим, каза д-р Чакърова. Тя призова хората при съмнение да изискват документи за произход от търговеца и да обръщат внимание на спазването на хигиенните изисквания на обекта.Добави коментар