Какво има в полуфабрикатите?

39
Какво има в полуфабрикатите?

Могат да бъдат опасни за децата и бременните

Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но способни ли са те заменят домашната храна? Когато правим, например кюфтета, ние знаем какво месо използваме, както и количеството хляб, сол и други подправки.

А купувайки си замразени, не ни остава нищо друго, освен да повярваме на написаното върху опаковката. Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно, в зависимост от тяхното количество в продукта.

И така - прочитаме говеждо месо и това ни вдъхва оптимизъм. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече, отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.

Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо.

В крайна сметка, не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя. Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително, посочва zdrave.bg.Според европейските стандарти не всяко парче месо се смята за месо. И това не е тавтология: месото от едър рогат добитък, например, трябва да съдържа не повече от 25% мазнини и 25% съединителна тъкан – жили и хрущяли.

В свинското месо мазнините могат да бъдат с 5% повече, а в пилешкото и заешкото по-малко - мазнини до 15%, и съединителна тъкан – до 10%. Тези норми са определени със съответни документи от ЕС.

Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:

• растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.

• фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.

• ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).

Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашната кухня.Добави коментар