Какво е киноа и как да я сготвим?
163
Любими на все повече хора, тези протеинови зрънца са пълни с аминокиселини и са богати на лизин, който насърчава здравия растеж на тъканите в тялото
Любими на все повече хора, тези протеинови зрънца са пълни с аминокиселини и са богати на лизин, който насърчава здравия растеж на тъканите в тялото. Киноа също е добър източник на протеини, желязо, магнезий, витамин Е, калий и фибри. Изглежда малко като кускус и е толкова универсален като ориз, но с по-богат, по-питателен вкус. А знаете ли, че киноа е перфектна не само за солени, но и за сладки ястия? Ето три рецепти,които ще ви изкушат.
Хрупкава салата с кашу
Съставки
¾ чаша киноа
2 чаши настърган червено зеле
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук
1 чаша настъргани моркови
½ връзка нарязан магданоз
¼ чаша нарязан на кубчета зелен лук
½ чаша половинки кашу или фъстъци (най – вкусно става с печени с мед)
По желание: 1 чаша едамаме или нахут
Лайм
За дресинга:
¼ чаша натурално фъстъчено масло
2 чаени лъжички прясно настърган джинджифил
3 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица мед (използвайте агаве или чист кленов сироп, ако сте веган)
1 супена лъжица оризов оцет или червен винен оцет
1 чаена лъжичка сусамово масло
1 чаена лъжичка зехтин
Вода, ако е необходимо
Начин на приготвяне
В средна тенджера сипете 1 ½ чаши вода и оставете да заври. Добавете киноа и оставете да къкри 15 минути или докато киноа попие цялата вода. Изсипете и разбъркайте с вилица. Оставете настрана да се охлади за около 10 минути.
За да направите дресинга, смесете фъстъчено масло и мед или агаве и загрейте в микровълнова за 20 секунди. Добавете в джинджифила, соевия сос, оцета, сусама и зехтина и разбъркайте, докато сместа стане гладка и кремообразна.
Смесете зеленчуци и киноата, овкусете с дресинг и поръсете с кашу.
Бисквитки от киноа с тъмен шоколад

Съставки
1/2 чаша брашно от елда
1/2 чаша киноа
2 супени лъжици нишесте от тапиока
1/4 чаша + 2 супени лъжици сурово какао на прах
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка фина морска сол
1/3 чаша кокосово масло
1/2 чаша кокосова захар
1/4 чаша кленов сироп
1 супена лъжица орехово или фъстъчено масло или тахан
1 голямо яйце
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/2 чаша чипс от тъмен шоколад
морска сол за гарниране по желание
Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 180 градуса и постелете хартия за пече на тавата.
Смесете брашното, какаото на прах, киноата и други сухи съставки (без захарта) в купа.
Разбийте заедно кокосовото масло и захарта до пухкавост, след което добавете останалите мокри съставки, след което сухите и разбъркайте с голяма дървена лъжица, докато получите гъсто тесто. Сложете и шоколадовия чипс. Оформете бисквитки с помощта на лъжица. По желание поръсете с морска сол и печете за 12-14 минути.
Охладете на телена поставка за 5 - 10 минути и се наслаждавайте!
Плодови барчета с киноа
Съставки
2/3 чаша киноа
1 1/3 чаша вода
80 г нарязани фурми
80 г нарязани кайсии
70 г нарязани орехи
50 г смес от нарязани семена (слънчоглед и тиквени 50:50)
40 г смлени бадеми
40 г неподсладен сушен кокос
2 средно узрели банана
2 с. л. натурално фъстъчено масло
Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете обилно киноата и я сварете. След като заври, оставете да къкри в продължение на 10-15 минути (докато водата попие.) разбъркайте с вилица и оставете покрити за още 5 минути. Оставете да изстине.
Добавете нарязаните фурми, кайсии, орехи и семена към киноата заедно със смлените бадеми и кокосовите орехи.
В отделна купа намачкайте банана и разбъркайте с фъстъченото масло. Смесете всички съставки. Постелете тава с пергаментова хартия и изсипете сместа в нея. Печете за 25 - 30 минути или до златисто.
Охладете и нарежете на квадратчета.
Добави коментар