Какво е киноа и как да я сготвим?

137
Какво е киноа и как да я сготвим?

Любими на все повече хора, тези протеинови зрънца са пълни с аминокиселини и са богати на лизин, който насърчава здравия растеж на тъканите в тялото

Любими на все повече хора, тези протеинови зрънца са пълни с аминокиселини и са богати на лизин, който насърчава здравия растеж на тъканите в тялото. Киноа също е добър източник на протеини, желязо, магнезий, витамин Е, калий и фибри. Изглежда малко като кускус и е толкова универсален като ориз, но с по-богат, по-питателен вкус. А знаете ли, че киноа е перфектна не само за солени, но и за сладки ястия? Ето три рецепти,които ще ви изкушат.

Хрупкава салата с кашу

Съставки

¾ чаша киноа

2 чаши настърган червено зеле

1 червена чушка, нарязана на кубчета

1/4 чаша нарязан на кубчета червен лук

1 чаша настъргани моркови

½ връзка нарязан магданоз

¼ чаша нарязан на кубчета зелен лук

½ чаша половинки кашу или фъстъци (най – вкусно става с печени с мед)

По желание: 1 чаша едамаме или нахут

Лайм

За дресинга:

¼ чаша натурално фъстъчено масло

2 чаени лъжички прясно настърган джинджифил

3 супени лъжици соев сос

1 супена лъжица мед (използвайте агаве или чист кленов сироп, ако сте веган)

1 супена лъжица оризов оцет или червен винен оцет

1 чаена лъжичка сусамово масло

1 чаена лъжичка зехтин

Вода, ако е необходимо

Начин на приготвяне

В средна тенджера сипете 1 ½ чаши вода и оставете да заври. Добавете киноа и оставете да къкри 15 минути или докато киноа попие цялата вода. Изсипете и разбъркайте с вилица. Оставете настрана да се охлади за около 10 минути.

За да направите дресинга, смесете фъстъчено масло и мед или агаве и загрейте в микровълнова за 20 секунди. Добавете в джинджифила, соевия сос, оцета, сусама и зехтина и разбъркайте, докато сместа стане гладка и кремообразна.

Смесете зеленчуци и киноата, овкусете с дресинг и поръсете с кашу.

Бисквитки от киноа с тъмен шоколад


Съставки

1/2 чаша брашно от елда

1/2 чаша киноа

2 супени лъжици нишесте от тапиока

1/4 чаша + 2 супени лъжици сурово какао на прах

1/2 чаена лъжичка сода за хляб

1/2 чаена лъжичка бакпулвер

1/2 чаена лъжичка фина морска сол

1/3 чаша кокосово масло

1/2 чаша кокосова захар

1/4 чаша кленов сироп

1 супена лъжица орехово или фъстъчено масло или тахан

1 голямо яйце

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

1/2 чаша чипс от тъмен шоколад

морска сол за гарниране по желание

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса и постелете хартия за пече на тавата.

Смесете брашното, какаото на прах, киноата и други сухи съставки (без захарта) в купа.

Разбийте заедно кокосовото масло и захарта до пухкавост, след което добавете останалите мокри съставки, след което сухите и разбъркайте с голяма дървена лъжица, докато получите гъсто тесто. Сложете и шоколадовия чипс. Оформете бисквитки с помощта на лъжица. По желание поръсете с морска сол и печете за 12-14 минути.

Охладете на телена поставка за 5 - 10 минути и се наслаждавайте!

Плодови барчета с киноа


Съставки

2/3 чаша киноа

1 1/3 чаша вода

80 г нарязани фурми

80 г нарязани кайсии

70 г нарязани орехи

50 г смес от нарязани семена (слънчоглед и тиквени 50:50)

40 г смлени бадеми

40 г неподсладен сушен кокос

2 средно узрели банана

2 с. л. натурално фъстъчено масло

Предварително загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете обилно киноата и я сварете. След като заври, оставете да къкри в продължение на 10-15 минути (докато водата попие.) разбъркайте с вилица и оставете покрити за още 5 минути. Оставете да изстине.

Добавете нарязаните фурми, кайсии, орехи и семена към киноата заедно със смлените бадеми и кокосовите орехи.

В отделна купа намачкайте банана и разбъркайте с фъстъченото масло. Смесете всички съставки. Постелете тава с пергаментова хартия и изсипете сместа в нея. Печете за 25 - 30 минути или до златисто.

Охладете и нарежете на квадратчета.



Добави коментар