Какво да ядете, за да избегнете деменцията?

241
Какво да ядете, за да избегнете деменцията?

Френски учени откриха връзка между консумацията на по-големи количества риба и намаления риск от мозъчно-съдова болест

Френски учени откриха връзка между консумацията на по-големи количества риба и намаления риск от мозъчно-съдова болест, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес". При мозъчно-съдовата болест се увреждат кръвоносните съдове в мозъка и това е рисков фактор за съдова деменция и инсулти. Изследователи от университета на Бордо са анализирали данни от мащабното проучване "Three City Study" за връзката между съдовите болести и деменцията. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. "Нюролъджи".

Френските учени са анализирали данните от изследвания със скенер на 1623-ма души над 65 г., които не са прекарали инсулти и не страдат от съдови болести и деменция. Участниците са попълнили и анкета за хранителните си навици. Те били разделени на четири групи в зависимост от това колко често ядат риба - по-малко от веднъж седмично, веднъж седмично, два или три пъти в седмицата или четири и повече пъти седмично. Изследователите са сравнили след това признаците на съдови заболявания сред участниците от всяка от групите.
 
Тези, които хапвали повече риба, са имали по-малко данни за мозъчни увреждания от скенера в сравнение с онези, които приемали риба по-рядко. Връзката между храненето с риба и съдовата болест е по-силно изразена при хората на възраст 65-69 години в сравнение с по-възрастните участници в изследването, а при хората над 75 г. не била установена значима връзка, съобщава вестник Монитор.

"За повечето от нас рискът от деменция зависи от сложното взаимодействие между множество генетични фактори и такива от заобикалящата ни среда. Да разберем кои аспекти от начина ни на живот влияят най-силно върху мозъчното ни здраве е ключово, за да можем да вземаме информирани решения за начина, по който живеем", коментира д-р Роза Санчо, ръководител на изследвания в неправителствената организация "Алцхаймерс Рисърч Великобритания".

Добави коментар