Какви са вредите от нитратите?

341
Какви са вредите от нитратите?

Нитрати приемаме целогодишно, но в по-големи количества през лятото

Летният сезон традиционно кара много хора да обърнат внимание на храненето си. И макар по-често това да е свързано с желанието ни да изглеждаме по-добре и по-слаби в бански и къси рокли, все пак е положително, че много хора предприемат стъпки към това да подобрят физическата си форма.

Някои се юрват към фитнеса, други към сауни и СПА-центрове, а повечето просто започват някоя от хилядите летни диети. Суровите плодове и зеленчуци са в основата на голяма част от хранителните режими за сваляне на килограми.

По-загрижените за здравето си хора обаче са наясно, че много често хапването на пресни салатки не винаги е полезно, особено ако не сме наясно откъде идват продуктите. Масово в началото на пролетния и през целия летен сезон се говори за нитратите и тяхната вреда върху здравето ни.

Само дето малко хора знаят, че нитрати приемаме целогодишно заедно с колбасите и другите храни, където се добавят, за да предадат на продуктите по-свеж вид. При нормални условия съдържанието на нитрати в пресните плодове и зеленчуци е много малко.

Учените изчисляват, например, че за да ни навредят марулите, трябва да изядем около 8 до 10 броя от тях. Има ги дори във водата, която се замърсява от обработваеми земеделски площи, от отпадни води от животновъдството и предприятия за производство на торове.Нитратите, сами по себе си, не са токсични. Те са естествена съставка на растенията, постъпват в тях от почвата при наторяване и са основен източник на азот, необходим за растежа им.

Разбира се, както при повечето неща в живота, вредата идва от дозата. В известен смисъл нитратите могат и да са полезни. Така например, от някои техни производни се правят и медикаменти за сърдечни болести. Ако обаче растенията са прекомерно наторявани, може да се усети тяхното негативно въздействие върху организма.

Оказва се обаче, че вредата не идва само от нитратите. Много по-вредни са веществата, които могат да се образуват от тях - нитрити и нитрозамини. При стомашни заболявания с ниска киселинност от нитратите се образуват нитрозамини, които са канцерогенни.

Превърнати в нитрити, нитратите могат да окажат изключителна вреда върху организма на човек. Виновни за това се оказваме самите ние. При неправилна обработка, най-вече при пържене и при лошо съхранение, при висока температура и малко кислород в помещението, плодовете и зеленчуците увеличават нитритното си съдържание.Как да изберем правилните продукти?

Освен с популярните лесни и бързи тестове за нитрати, е хубаво да не купуваме плодове и зеленчуци с неестествено големи размери или прекалено перфектен "пластмасов" вид. Също е добре, ако забележим съмнителни кафяви или жълти петна, да не ги купуваме.

Други препоръки

Обилно измиване и дори кисненето за известно време в студена вода на плодовете и зеленчуците доказано намалява тяхното нитратно съдържание. Така те загубват около 15% от вредното вещество. Кочанът, външните листа на зелето и марулите, дръжките на спанака, корите и опашките на краставиците и тиквичките - това са частите, които имат най-високо съдържание на нитрати.

Ако варите зеленчуците, излейте водата, още докато е гореща. По този начин ще премахнете около 60-80% от нитратите. Ако растенията бъдат оставени във водата, нитратите се всмукват отново в тях.

Овкусяването на салатите с лимон вместо оцет също помага. Витамин С от лимоните възпрепятства превръщането на нитратите в нитрити и нитрозамини. Чаша прясно изцеден портокалов сок с храненето също е добро решение.

Един от най-вредните навици на българите е претоплянето на храната. Оказва се, че именно така се увеличава концентрацията на нитрити в тях. Ограничете консумацията на колбаси и пушени меса, те също са източник на нитрати.

Пийте вода - изворна най-добре, ако може да не е от пластмасова бутилка, съветва ТВ7.Добави коментар