Каква риба ядем

254
Каква риба ядем

Направиха изследване на черноморската риба

Калканът и каята са рибите в Черно море с най-малко натрупани промишлени замърсители. Като цяло черноморската риба е много полезна храна. Това сочи първото у нас изследване за безопасността и хранителните стойности на черноморските риби.

Данните са събирани близо шест години от специалисти от катедрата по Химия във Варненския медицински университет, съобщи БНТ. Учените са изследвали 10 от най-консумираните риби у нас – карагьоз, кая, калкан, сафрид, кефал, паламуд. Пробите са взети направо от рибарите по цялото българско крайбрежие.

Почти всички риби съдържат голямо количество витамин Е, известен като мощен антиоксидант. Богати са на белтъчини и важните за организма омега-3 и 6 мастни киселини. Специалистите съветват рибата да се консумира прясна. Само тогава витамините в нея се запазват.

Учените са изследвали не само хранителните качества на рибата, но са направили и анализ на чистотата на морските дарове. Във всички видове са открити така наречените устойчиви органични замърсители. Оказва се, за щастие, че в наши води се срещат рядко.Добави коментар