Как да се храним срещу депресия?

191
Как да се храним срещу депресия?

Хормоналният дисбаланс е този, който допринася съществено за депресията

Доскоро считахме, че пролетната умора и депресията се дължат на изчерпването на запасите от витамини и минерали през зимата. През последните години обаче се установи, че хормоналният дисбаланс е този, който допринася съществено за нея. Тоест дисбалансът между двата хормона – мелатонин и серотонин. Това обясни пред бТВ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Тя посъветва през този период да не се лишаваме от разнообразно хранене, за да се чувстваме тонизирани и здрави. Хубаво е да са храним по пет пъти на ден. Два пъти в седмицата да консумираме месо. Да има два-три дни с постно хранене и с консумация на варива. Трябва да се приемат и много плодове и зеленчуци, както и течности.

В храненето ни трябва да присъстват пълноценни белтъци - млечни продукти, нискомаслени сирена, извара, риба, бели птичи меса, яйца, овесени ядки, ленено семе, булгур, царевица, просо и други. Добре е да се приемат и богати на триптофан храни, защото той е жизнено важна аминокиселина за човека. Човешкото тяло не го произвежда и трябва да се доставя чрез храната или добавки.

Хроничният недостиг на триптофан води до намалени нива на серотонин и други невротрансмитери, което може да повлияе на настроението, влошават паметта и повишава агресията. Всички пълнозърнести храни и семена, в това число и ядките, съдържат триптофан. Бананът и черният шоколад също са богати на тази аминокиселина. Препоръчва се 30 г черен шоколад на ден.

Проф. Байкова препоръча и да се консумират зелени листни зеленчуци през този период, както и ябълки, ягоди, череши, кайсии и праскови, съобщава вестник Стандарт. Не може и без пчелен мед и джинджифил.

Добави коментар