Как да се храним през лятото

455
Как да се храним през лятото

Сочни и леки храни са ключът към добрата кондиция през лятото

Сочни и леки храни са ключът към добрата кондиция през лятото. Според диетолозите в горещините е добре да забравим за тежките мезета, пише вестник "Монитор". Можем да ядем 5 пъти на ден, но количествата, които приемаме, трябва да са много малки.

Правила

Основното правило - приемайте 2-2.5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Протеините си набавяйте от риба, морски дарове, пилешко. Важно е да ги приготвяме на пара или печени, а не да ги пържим. Избягвайте пържолите. Хубаво е да сведем до минимум приема на наситените мазнини - червено месо, пълномаслени сирена, краве масло. Храните, богати на антиоксиданти укрепват имунната система. Зелен чай, зеле, лук, броколи ни правят устойчиви на летните вируси и инфекции, забавят процесите на стареене и подпомагат зрението.

Всеки ден консумирайте поне 400 г плодове и зеленчуци, съветват специалистите по хранене. Те са естествен източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Динята е идеалната закуска. Освен че съдържа голямо количество вода, тя е богата и на витамини A, С, калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Съдържа само 80 ккал в 100 грама, няма никакви мазнини и холестерол. Млечните продукти пък са изключително полезни за стомашния комфорт през този сезон.



Супата

Негово Величество тараторът е незаменима лятна вечеря, защото разхлажда и поддържа микрофлората на червата. Краставица, копър и чесън. Божествените съставки на лятната супа. 90% от съдържанието на краставицата е водно, което я превръща в освежаващо средство в горещините. Поради водното си съдържание половин порция краставица има само 10 калории, което прави зеленчука идеален т за отслабване. Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. Един зеленчук осигурява 13% от фибрите, необходими за деня. Копърът пък има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9).

Чрез чесъна може отлично да си набавите манган – 23% от дневната стойност. Той съдържа жизненоважни ензими и антиоксиданти. Те помагат за здравословното формиране на костите и съединителната тъкан, костния метаболизъм, усвояването на калций, както и правилното функциониране на щитовидната жлеза. Чесънът съдържа 17% от дневната стойност на витамин В6, 15% на витамин С, едновременно разпределяйки в добри количества калций, фосфор и селен.

Добави коментар