Как да познаем българско ли е агнешкото?

208
Как да познаем българско ли е агнешкото?

Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у нас

Много българи предпочитат да купят за празника агнешко, произведено у нас. Но понякога търговците може да се опитат да пробутат вносно месо. От овцевъдната асоциация алармират, че на пазара се продава агнешко с неясни печати, като цената му е с 20% по-ниска. Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) поясни, че на печата върху месото нищо не се чете, пише вестник Монитор.

„Според законите и регламентите е редно да се забрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно да личи държавата на произход и номерът на кланицата. Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви етикетчета. Правилата изискват четливия печат да бъде сложен на двата бута и на двете плешки на агнето”, обясни Караколев.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни, че червени са и печатите на агнета заклани в български кланици, и които не са отгледани у нас. По думите му, македонските са с печат на македонски, като за тях в агенцията има съответните сертификати, а на щандовете в търговската мрежа има табели за произход.„На пазара има достатъчно български агнета”, каза още Симеон Караколев. Според него проблемът е в евтиния внос, а в конкретния случай ставало въпрос за партида, върната от Гърция и след това пренасочена към България. „Гърците я поръчали, но имало нещо нестандартно и е докарано тук. До миналата година страдахме от импорта от Румъния, но там цената на агнешкото се изравни с нашата. Сега обаче тръгна по-евтин внос от Северна Македония”, казва председателят на асоциацията и добавя, че подобни неща убиват българското овцевъдство, което и без туй е в криза.

По думите му, износът ни на агнешко месо е малък, като основно е за Гърция, Италия и Хърватска. Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг.

Седмица преди Великден, проверка на „Монитор” на Женския пазар в София показа, че най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лв. килото, а най-високата към 15 лв. В един от арабските магазини на пазара прогнозираха по-високи цени ден-два преди празника, но не уточниха с колко. На въпрос откъде е месото им, те първо отговориха, че е от Хасковско, после смениха дестинацията на Самоковско. Там плешката се предлагаше по 11,50 лв./кг, а бутчето - по 14,50.

В следващия магазин на пазара - плешката бе с левче по-скъпа, но има и алтернатива - шилешко по 6 лв./кг или агнешка главичка само за 3,50 лв. килото. При друг месар по „Женския пазар” може да се намери само за 3 лв. В съседния магазин близо до ул. „Цар Симеон” плешка и цяла агне се предлага по 14,80 лв./кг, а бутчето - по 16,30. Най-скъпо от агнето се продават котлетите, като цените им засега са около 20 лв. килото.

Добави коментар