Как да не преяждаме

181
Как да не преяждаме

Компулсивното преяждане засяга около 15 милиона души в САЩ

Изследване на учени от Медицинския институт към Бостънския университет даде указания за разработване на ново лечение срещу компулсивно преяждане, съобщиха ЮПИ и БТА.

Учените тествали потенциалния благотворен ефект от активирането на клас рецептори у плъхове. Рецепторът TAAR1 бил идентифициран като ключов в борбата с преяждането. Смята се, че компулсивното преяждане засяга около 15 милиона души в САЩ, които са затлъстели или имат смущения в храненето.

Учените изследвали подобно на пристрастяване поведение у плъховете, като използвали храни, които съдържат захар и са с аромат на шоколад. Било установено, че участващите в експеримента гризачи са по-предразположени към стимули, свързани с храната, в сравнение с побратимите им в контролната група. Учените констатирали, че приемането на веществото RO5256390, което активира рецептора TAAR1, за да предизвика биологична реакция, може да потисне свързаното с неправилно хранене поведение.

"Резултатите сочат, че RO5256390 може да блокира угощаването с храни, съдържащи захар, и компулсивното преяждане в потенциално нездравословна среда", заяви един от авторите на изследването Антонио Ферагуд.

Адам Хауъл от екипа сравни TAAR1 с нещо като спирачка в мозъчна зона, свързана с вземането на решения. "Хората, които консумират храни, съдържащи много мазнини и захар, губят въпросната спирачка и имат поведение, напомнящо пристрастяване - поясни той. - Успяхме да възстановим тази функция, като активирахме рецептора."  Резултатите от изследването са публикувани в Neuropsychopharmacology.



Добави коментар