Как да научим детето да яде по-малко сладко?

142
Как да научим детето да яде по-малко сладко?

6 простички съвета, които може да приложите от днес

Съвременните деца ядат 2-3 пъти повече захар, отколкото е необходимо. Как да намалите риска от трупане на излишни килограми и увреждане на здравето? Като помогнете на детето да усвои няколко полезни хранителни навика.

Променете размера на порциите постепенно
Психолози твърдят, че промените към добро трябва да се въвеждат постепенно. Този подход действа както при деца, така и при възрастни. Ако самите ние трудно издържаме на рязък преход към здравословно меню, защо на децата да им е по-лесно?

Не дръжте у дома сладки напитки
Сладките напитки са сред основните източници на захар. Вместо постоянно да забранявате на детето да прекалява с тях, просто не дръжте такива продукти у дома. Нека утоляването на жаждата става чрез пиене на вода, домашна лимонада или пък друга напитка.

Разреждайте соковете
Ако не успявате съвсем да изключите сладките напитки от менюто на детето, пробвайте да ги разреждате леко с вода.

Добавете в менюто повече полезни сладки храни
Глюкозата и захарта са необходими на организма ни. Ако не получаваме от тях всеки ден в достатъчно количество, това буквално ни кара да посягаме към вредни сладки храни. А кои са полезните? Мед, сушени и пресни плодове и др.

Обърнете внимание на закуската
Закуска, богата на протеини и сложни въглехидрати, помага по-дълго време да оставаме сити. Същото е и при децата. Вероятно те искат да изядат нещо сладичко веднага след закуска, тъй като не са имали преди това засищаща закуска.

Една сладост на ден – задължително
Позволете на детето да има право на избор на един сладък продукт на ден. Нека го избере сам. Нека и само реши кога да го изяде.
Добави коментар