Как да направим вкусен бульон

367
Как да направим вкусен бульон

Без кубчета

Честно да ви кажа, аз самата не си позволявам да използвам кубчетата за супа, които се продават в магазина. Истински ме вълнува съдържанието им и всеки път, когато ми дойде на ум да грабна няколко и да ги пусна в пазарската количка, описанието на гърба им ме възпира за следващите няколко месеца. И така до следващия път, когато отново ми щукне идеята да реша да ги използвам.

А толкова ми се иска да си похапна вкусна и ароматна супа. Но не винаги ми се получава. Именно в това се крие проблемът. С кубчетата е лесно, винаги се получава вкус. Докато у дома, колкото и зеленчуци да варя, както и месен бульон да правя, понякога провалът е факт и той никак не ме радва. Затова полюбопитствах и ето каква рецепта за прелестен бульон намерих.

Особености на приготвяне:


Оптимален изходен продукт за приготвянето на бульон се счита пилешкото месо. То съдържа неголямо количество мазнини. За да можете да извлечете максимума от пилешкия бульон, най-добре е да се снабдите с птица от домашно стопанство. Така ще избегнете излишните химикали и антибиотици, използвани в отглеждането й. Уви, тази точка не мога да я спазя към този момент.

За наистина вкусен пилешки бульон задължително използвайте цялата птица или месото с костта. Филето не е достатъчно. Старайте се да не злоупотребявате с количеството ароматни подправки, тъй като те могат да притъпят естествения аромат на пилешкото месо.
Първа стъпка в приготвянето на бульона. Сложете пилето в тенджерата, залейте го с хладка вода и поставете на котлона. Така ще получите вкусен бульон. Ако искате вкусно месо – вземете пилето и го хвърлете във вече кипяща вода.

В зависимост от това как смятате да използвате пилешкия бульон – да го пиете така или пък като основа за супа, можете да добавяте цели или нарязани зеленчуци.Необходими съставки:
400 грама пиле
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
магданоз, копър
дафинов лист
зърна черен пипер, сол на вкус
2 литра вода

Начин на приготвяне:
1. Обработете и изчистете пилешкото месо. Изрежете излишната мазнина, за да може бульонът ви да не е прекалено мазен.
2. Почистете и измийте зеленчуците. Морковите можете да сложите във водата цели или пък на парченца.
3. Залейте пилешкото месо с вода, кипнете водата и премахвайте образуващата се пяна. Добавете в бульона лук, морков, целина, сол и подправки. Намалете силата на котлона и оставете бульона да се вари. Така ще постигнете прозрачност на бульона.
4. Варете бульона 30-40 минути под капак. В края на варенето добавете зелените подправки – магданоз, копър.
5. Готовият бульон можете да прецедите и да пиете като топла напитка или пък да използвате като основа за супа или сос.
6. Съхранявайте готовия бульон в хладилник в продължение на 4-5 дни.Добави коментар