Как да консумираме яйца?

534
Как да консумираме яйца?

Най-актуалният продукт по Великден

Кой е най-консумираният продукт тези дни? Яйцата, разбира се! Може би тази празнично-яйчена одисея е най-подходящият момент да научите нещо повече за начините на съхранение и консумация на яйцата, така че те да не представляват заплаха за здравето ви, пише woman.bg.

Салмонелата

Пресните яйца може да съдържат бактерията Salmonella enteritidis. Въпреки че S. enteritidis засяга много малък брой от яйцата, все пак по-умно е да се въздържате от консумация на сурови или рохки яйца. Салмонелата се открива предимно в жълтъка на яйцето, според учените, но също така е възможно да се съдържа и в белтъка му, така че избягвайте и двете.

Дръжте яйцата на студено

Бактерията на салмонелата се размножава бързо на стайна температура. Така че, когато купувате големи количества яйца, убедете се, че ги купувате от място, където са съхранявани на студено. Когато занесете яйцата в къщи, веднага ги приберете в хладилника.

Не ги слагайте на вратата

Много хладилници имат специално място за яйца на вратата си. Но знаете ли, че според изследване, това не е най-доброто място, нито най-добрия начин за съхранението им. Препоръчва се яйцата да се съхраняват в картонената опаковка, в която сте ги купили, на най-студеното място в хладилника.

Не повече от 3 седмици и не повече от 4 дни

Когато пазарувате в големи хипермакети, е изкушаващо да се запасите с цяла кора яйца. Не го правете обаче, освен ако не възнамерявате да минете на яйчена диета или да правите по един кекс на ден. Според специалисти, по-безопасно е да купувате редовно по-малък брой – 6 или 12, според реалната ви нужда. Препоръчва се суровите яйца да се използват в срок до 3 седмици след датата на “производството” им.

Ако сте приготвили нещо само с жълтъците или само с белтъците на яйцата и сте прибрали неизползваната част, то имайте предвид, че не трябва да съхранявате това, което е останало, повече от 4 дни.

Твърдо сварено не значи безопасно

След като сте сварили яйцата си “твърдо”, трябва да ги оставите да се охладят, да ги приберете в хладилника и да ги използвате в рамките до една седмица. За Великден това означава, че ако искате да покажете красиво боядисаните си яйца и да украсите масата си с тях, то всъщност изобщо не трябва да консумирате тези яйца! Специалистите препоръчват да не държите сварените яйца за повече от 2 часа извън хладилника.

Съхранявайте правилно остатъците от яйца

Ако сте забъркала омлети за вечеря, но семейството не се е справило с количеството, остатъкът трябва да се прибере в хладилник и да се довърши в рамките на 3 дни. За да ускорите процеса на охлаждане, разделете остатъка от яйцата (ако е по-голямо количество) на по-малки порции.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjbw'"(){}:/1zqjbw;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjbw'"(){}:/1zqjbw;9


  • 1

Добави коментар