Как да извлечете максимална полза от ядките?

126
Как да извлечете максимална полза от ядките?

За да получите максимална полза от ядките за организма, те трябва да се „активират” преди консумация

За да получите максимална полза от ядките за организма, те трябва да се „активират” преди консумация. Как и защо да направим това, разказа пред радио „Спутник“ Татяна Скирда, специалист по хранене и известен московски диетолог.

Ядките са източник на растителни протеини и здравословни мазнини. Този продукт обаче ще ви донесе малка полза, ако просто го купите и го изядете направо от плика, каза Скирда, цитирана от Darik News.

"Във всяко семе, във всяка ядка се съдържа фитиновата киселина. Когато попадне в стомашно-чревния тракт на човека, тя започва да пречи на усвояването на важните микроелементи - желязо, магнезий, калций, цинк. Поради това абсорбцията на тези вещества от полезните ядки намалява с 30-40%. Вегетарианците например имат ниски нива на желязо, защото често ядат ядките, без да ги обработят“, казва диетологът.

Има три начина да разградите фитиновата киселина и да „активирате” ядките, каза Татяна Скирда: "Първият начин: термична обработка, трябва да загреете ядките. Но в тях има много масла, а загряването не е много полезно. Вторият начин: ферментация в специален разтвор. И най-лесният и най-разпространен начин е да ги накиснете. Изсипете суровите ядки за 5-6 часа или за за една нощ във вода, след това ги подсушете и ще получите готов продукт, който е лесен за храносмилане и от който ще извлечете максимум полза“, съветва Скирда.

"Това се отнася за всички храни, които покълват като бобовите растения и семената. Но след като сте накиснали и подсушили продукта, ще трябва да го съхранявате в хладилник, защото вече е "жив" и бързо ще се развали", заяви диетологът.

Добави коментар