Как да изберем по-полезно месо

151
Как да изберем по-полезно месо

С протеини, но без въглехидрати и мазнини

Нe можем да живеем без протеини. Аминокиселините, които са градивния елемент на протеините, са основата за възстановяването на увредените тъкани и създаването на нови.

Когато диетата ти е прекалено бедна на протеини и това продължи по-дълго, организмът не функционира пълноценно и заболяването е само въпрос на време. Дори веганите, които не консумират никакви животински протеини, трябва да си набавят достатъчно количество - от други източници.

Всички животински продукти съдържат протеини, но количествата мазнини, които едновременно с това доставят на организма, са различни. Месото, само по себе си, не съдържа въглехидрати, макар че някои преработени меса, като например повечето колбаси, имат добавени въглехидрати.



Протеините в месото

Всички животни имат мускули, съставени от същия тип протеини, от които са и човешките мускули. Тъй като месото, което ядем, идва от мускулите на животните, всички натурални меса, включително телешкото, свинското, пилешкото и морските дарове, съдържат протеини.

Месото съдържа всичките 10 есенциални аминокиселини, които трябва да си набавяме чрез храната, както и 10 от не-есенциалните аминокиселини, които тялото ни може да произвежда, пише zdrave.bg.



Въглехидратите в месото

Макар че някои видове морски дарове, като например стридите и мидите, могат и да съдържат минимални количества въглехидрати, в повечето меса те са 0. Но някои преработени меса - кренвиршите, саламите, беконът, кюфтетата - също могат да съдържат въглехидрати.

На тези продукти често се добавят захари, които да променят вкуса. Месото за барбекю, например, съдържа въглехидрати в соса, с който е обработено. Кюфтетата често съдържат галета или хляб, или пък други въглехидрати, които помагат за задържане на формата им.



Мазнините в месото

Мазнините в месото варират в зависимост от това от коя част на животното е извлечено парчето. Всички меса съдържат поне малко количество мазнини. Рибата и пилешкото месо по правило съдържат по-малко мазнини от телешкото и свинското. Рибата съдържа и омега-3 ненаситени мастни киселини - есенциална мазнина, която не се намира в месото.

Парчетата по-крехко и чисто бяло месо като цяло съдържат по-малко мазнини от червеното месо. Трябва да имаме предвид и че някои животни по природа имат по-малко мазнини от други, което, разбира се, се отразява и на количеството мазнини в месото им.

Преработените на колбаси меса често имат допълнително добавени мазнини или са произведени от по-мазните парчета месо от животното.



Как да избираме месо

Не можем да се храним само с протеини – неизбежно в диетата ни трябва да присъстват и адекватно количество мазнини и въглехидрати. Мазнините са нужни за абсорбирането на мастноразтворимите витамини, за развитието на мозъка, за синтезирането на определени хормони.

Въглехидратите са основен източник на необходимата ни енергия – макар че, ако не консумираме достатъчно въглехидрати, тялото променя метаболизма си и започва да изгаря мазнини - за да си осигури нужната му енергия.



Коментари

Коментар: 1

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар