Как да готвим бързо?

162
Как да готвим бързо?

Жената прекарва в кухнята 20 години от живота си

Според едно проучване на британски учени, съвременната жена прекарва в кухнята средно 20 години от живота си. А има толкова по-приятни неща за правене от рязането на продукти и наглеждането на врящите тенджери!

Днес ще ви представим петима помощници, които могат да се намерят във всеки един супермаркет и с чиято помощ ще можете да си спестите време за себе си и любимите си занимания.

Замразени зеленчуци - +20 минути лично времеЕдно от най-рутинните и скучни действия при готвенето е миенето, беленето и нарязването на зеленчуците. Тези процеси отнемат престъпно много време, но при това не предлагат никаква възможност за творческа реализация.

Решението на проблема е много просто – пазарувайте замразени зеленчуци. Картофи, моркови, чушки, броколи, печурки – всичко това можете да купите вече измито, обелено и нарязано, тоест. в почти готов за употреба вид. Остава само да извадите зеленчуците от опаковката и без да ги размразявате, да ги добавите към това, които готвите – супа, гювеч или друго ястие, съветва woman.bg.

За предпочитане са онези зеленчуци, които се продават на кило или са опаковани в прозрачни пликове. Ярките пакети обикновено не позволяват да видите какво се крие вътре, следователно и рискът да откриете там загнили зеленчуци или огромно количество лед е по-голям.

Готово бутер-тесто - +60 минути лично времеПриготвянето на бутер-тесто е доста сложен и трудоемък процес. То не само трябва да се омеси, но и многократно да се сгъне и да се разточи, оставяйки се периодично на студено, за да не се слепнат пластовете.

Не е нужно да губите толкова време и усилия за това, след като купешкото бутер-тесто с нищо не е по-лошо от домашно приготвеното такова. Затова много хора вече отдавна са спрели да правят капризното бутер-тесто у дома и разчитат на пакетите от супермаркета.

Обикновено се предлагат два вида бутер-тесто – подквасено с мая и такова без мая. Първото е по-нежно и меко и е много подходящо за кроасани и други сладки. Второто е по-плътно и е идеално за щрудели и прости печива, като малки бутер-банички с продукти по ваш избор.

Алуминиево фолио за печене - +30 минути лично времеВсяка една опитна домакиня би могла да посвети цяла ода на домакинското алуминиево фолио. Каквото и да увиете в него – сьомга със спанак, свински бут или просто микс от зеленчуци, всичко гарантирано ще стане вкусно и много сочно. А най-важното е, че готвенето и последвалото миене ще ви отнеме рекордно малко време.

Всички рецепти за печене във фолио се свеждат до няколко прости действия – намазвате фолиото с мазнина, завивате вътре, каквото си искате, и слагате всичко във фурната. При това можете да сте спокойни, че няма да ви се наложи да миете загорели тави, а може би дори и мръсни чинии – за някои ястия (например печена риба) сервирането с фолиото е напълно допустимо.

Има един важен момент – винаги купувайте фолио с отбелязана на опаковката „допълнителна здравина“. То е не само по-здраво от обикновеното, но и задържа по-добре топлината.

Гювечета - +60 минути лично времеГювечетата са невероятно самостоятелни съдове. За разлика от тенджерите и тиганите, не изискват почти никакво внимание по време на готвене, а ще ви трябват само пет минути, за да приготвите нещо невероятно вкусно в тях.

Достатъчно ще е да поставите в гювечетата месо или риба, да добавите зеленчуци, да залеете със сметана или друг сос, да поръсите със сирене и да ги бутнете във фурната за час-час и половина. Докато си почивате, няма нужда да се кахърите и за сервирането, защото такива ястия се ядат най-складко от самото гювече.

Най-добрият вариант ще са керамичните гювечета, те се загряват равномерно и запазват топлината за дълго, правейки приготвените в тях ястия много вкусни и наситени с витамини. Купувайки гювечета, огледайте ги добре отвътре. Вътрешността трябва да е гладка, без нащърбвания, пукнатини и мехурчета.

Пароварка - +90 минути лично времеТози многофункционален уред наистина умее да спестява време и усилия на собственика си. Пароварката може не само да вари и задушава, но и да готви на пара и да пече. Всичко това става практически без вашето участие – достатъчно е да сложите вътре продуктите и да зададете нужния режим.

Допълнително време ще ви дадат и други функции. Например режимът на автоматично претопляне, който ще поддържа ястието топло в продължение на 12 часа. Или пък таймерът за стартиране на готвенето – той ще ви помогне да заредите още от вечерта в пароварката нужните продукти, а на сутринта още със събуждането си да се насладите на топла ароматна каша.

Стани наш почитател във ФейсбукДобави коментар