Кафето изчезва?

61
Кафето изчезва?

Един ден можем да останем и без шоколад

Милиони жители на планетата се събуждат сутрин с мисълта за чаша кафе. Група климатолози обаче предупреждават, че нашият любим ежедневен ритуал ще остане в миналото, защото глобалното затопляне заплашва световните запаси от кафе.

Причината е, че ободряващото растение вирее при много тесен диапазон в температурите, а при днешните промени в климата те ще се повишат прекалено много. Учените смятат, че очакващите се силни дъждове, продължителни периоди на суша и увеличената популация на насекоми в тропическите области ще окажат разрушително действие върху плантациите с кафе.

Мисълта, че ще започваме деня си без ободрителната чаша може да накара човечеството да сложи спирачка на безогледното съсипване на природата, предупреждава novini.bg.Това е вторият път, когато учените предупреждават, че промените в климата заплашват любими продукти. Преди няколко седмици изследователи заявиха, че през 2050 г. ще бъде прекалено горещо, за да се отглежда какао. Така че един ден човечеството може да остане и без шоколад.Добави коментар