Кафето е вредно според гена

268
Кафето е вредно според гена

Организмът на различните хора разгражда различно кофеина

Отрицателният ефект на кафето зависи от генетичните особености, съобщава публикация в научното издание The Journal of American Medical Association.

Този извод е направен от международна група учени от Университета в Торонто, Харвардското училище за обществено здраве и Университета в Коста Рика след провеждането на изследване, в което са участвали 4028 души.

Кофеинът, влизащ в състава на кафето, се преработва с помощта на ферментите на цитохрома Р450 1А2 (CYP 1А2) на черния дроб. В зависимост от варианта на гена, контролиращ работата на тези ферменти, разграждането на кофеина при различните хора може да се извършва по-бързо или по-бавно.При носителите на “бавния” вариант на гена, пиещи по 2-3 чаши кафе на ден, рискът за развитие на рак на миокарда е с 36% по-висок, отколкото при тези, които пият по една чаша. При консумацията на 4 и повече чаши кафе този риск нараства до 64%. Най-застрашени от риск от инфаркт са хората над 50-годишна възраст.

При хората с “бързия” вариант на гена, пиещи до 3 чаши кафе на ден, рискът от инфаркт е даже по-малък, отколкото рискът при хората, пиещи максимум 1 чаша на ден, посочва zdrave.bg.

“Една чаша кафе дневно няма да навреди на организма, независимо от генетичните особености”, твърди авторът на изследването Ахмед Ел Сохеми (Ahmed el-Sohemi). Голямата доза кафе обаче може да бъде както вредна, така и безвредна, и тъй като хората не знаят кой вариант на гена носят, по-добре е във всички случаи кафето да се приема в умерено количество.Добави коментар