Кафе срещу диабет

87
Кафе срещу диабет

Безкофеиновото кафе е по-ефикасно срещу болестта

Известно е, че кафето намалява риска от диабет, но се оказва, че и кафето без кофеин има същото благотворно въздействие. Откритието е на китайски учени, в. "Дейли мейл".

Три съставки в кафето блокират изграждането на токсичен протеин, който "отключва" заболяването. Диабетът от втори тип се наблюдава тогава, когато организмът изпитва недостиг от инсулин, за да функционира нормално.

Оказва се, че споменатите три съставки на кафето предпазват от разрушаване на клетките, отговорни за производството на инсулина. Ето защо пиенето на кафе се счита за фактор, намаляващ риска от диабет от втори тип, съобщи bTV.Китайските учени са установили, че тези три благотворни съставки са кофеинът, кафеената и хлорогеновата киселина. Но от тях кофеинът се оказал най-малко ефективният.

Ето защо екипът на изследователя Кун Хуан от университета в Хуачжун провел експерименти с кафе без кофеин. Оказало се, че в него процентното съдържание на най-полезните съставки - кафеената и хлорогеновата киселина, са дори по-високи, докато нивата на кофеина са силно занижени.

"Според нас, кафето без кофеин е също толкова ефикасно, ако не и повече, колкото нормалните сортове за предотвратяването на диабет от втори тип", твърди Кун Хуан.

Предишни проучвания установиха, че пиенето на 4 или повече чаши кафе на ден снижава с 50 процента риска от заболяване от диабет от втори тип, припомня вестникът.Добави коментар