Къде се крият витамините

60
Къде се крият витамините

Съвременните храни съдържат все по-малко от тях

Свикнали сме да мислим, че в зеленчуците, плодовете и месото се съдържа всичко необходимо за нашия организъм. Според диетолозите обаче това не е така.

Жителят на съвременния мегаполис не само, че яде по-малко растителна храна, отколкото човекът преди 50 години, но и употребява продукти с много по-лошо качество. Количеството на витамини, макро и микроелементи и други биологично активни вещества в плодовете и зеленчуците намалява силно и непрекъснато, посочва zdrave.bg.

Така например специалистите са изчислили, че от 1963 г. досега съдържанието на витамин А (ретинол) в ябълките, портокалите и бананите е намаляло с 66%, а това означава, че за да получим същото количество ретинол, което е получавал нашият дядо, ние трябва да изядем не един плод, а три.

Супер факти за витамините

Според данните на Министерството на селското стопанство на САЩ през последните 30-40 години този витамин напълно е изчезнал от говеждото месо, а в пилешкото неговото количество е намалено с 70%. Нивото на калций в зеленчуците е спаднало с почти 50%. Подобно е положението и с останалите витамини и минерали.

Затова и днес е особено важно, когато човек избира какво ще консумира, внимателно да чете съдържанието на различните храни. На тях задължително трябва да са изписани не само основните, но и спомагателните вещества, заедно с количеството калории.

Също така все по-актуални стават и различните хранителни добавки, които могат да компенсират недостига от витамини и минерали.Добави коментар