Къде кафето е на мода?

209
Къде кафето е на мода?

Вижте в кои страни се пие най-много от напитката

Кафето се смята за източник номер едно на антиоксиданти, поне за американците, според проучване на щатския университет Скрантън. Според проучването американците си набавят от кафето повече антиоксиданти, от който и да е друг продукт.

Поради голямото население на САЩ обаче страната не попада сред държавите с най-голяма консумация на кафе на глава от населението. Ето и кои са десетте най-големи консуматори на кафе в света по този показател, представени от profit.bg.

10. Аруба

Аруба е много малка страна, която се причислява към Кралство Холандия, с население около 110 000 души. Там годишната консумация на кафе на глава от населението е 6.8 кг, което й отрежда десетото място в тази класация.

9. Люксембург

Населението на Люксембург е над половин милион души. Икономиката на страната е с най-висок Брутен вътрешен продукт на глава от населението в света, според Международния валутен фонд. В тази класация обаче Люксембург е на девето място с 6.81 кг консумация на глава от населението годишно.

8. Белгия

Осмото място в класацията също е за страна от Западна Европа. В Белгия консумират по 6.82 кг кафе на глава от населението годишно. Населението на страната е 11 милиона.

7. Швейцария

Населението на Швейцария е приблизително 8 милиона души. Страната е седма в света по консумация на кафе на глава от населението със 7.9 к годишно.

6. Швеция

Населението на Швеция е близо 9.4 милиона, а страната има площ от 450 295 кв. км. Което я прави третата най-голяма страна в ЕС. В тази класация обаче тя заема шестото място с годишна консумация на глава от населението от 8.2 кг годишно.

5. Холандия

Това е петата най-голяма страна в света по консумация на кафе на глава от населението в света с 8.4 кг. Страната е с населението 16.66 милиона, която е най-голямото измежду страните в тази класация.

4. Дания

Четвъртото място в класацията се заема от друга северноевропейска страна - Дания. Потреблението на кафе в тази скандинавска държава е 8.7 кг годишно. Според последното преброяване населението на Дания е около 5.56 милиона души.

3. Исландия

Исландия е много малка страна с населението от около 320 000 души. Тя е и третата най-голяма страна в света по консумация на кафе на глава от населението с 9 кг годишно.

2. Норвегия

Населението на Норвегия е 4.9 милиона души. С площ от 385 252 кв км тя е и втората най-гъсто населена страна в Европа. В тази класация обаче тя е на второ място, като средностатистическият норвежец консумира по 9.9 кг кафе годишно.

1. Финландия

Финландия е поредната страна от Северна Европа, която не само попада в тази класация, но и я оглавява. Средната консумация на кафе на глава от населението във Финландия е 12 кг годишно. Населението й е 5.37 милиона души, според преброяването от 2010 г.Добави коментар