Изберете българското пилешко

75
Изберете българското пилешко

За да сте сигурни, че няма антибиотици и хормони

Високите цени на яйцата не се дължат на спекула, твърдят производители. Те обясняват рекордното поскъпване с унищожаването на голям брой кокошки през февруари тази година.

От браншовата асоциация посочват, че поскъпване на яйцата по Великден ще има, но то няма да е толкова голямо. Производителите обясняват покачването на стойността им с инвестиции, които са направили във връзка с изкисванията на Европейския съюз.

Месопроизводителите предупредиха още, че в търговската мрежа се продава опасно пилешко месо, инжектирано с антибиотици. Според тях, не е възможно с един поглед да различим качественото пилешко месо от обработеното с хормони. Един от начините да сме сигурни, че ядем безопасно птиче месо са лабораторните изследвания.Родното производство също се оказва гарант за здравословно пилешко месо, стана ясно от проучване на TV7. В най-голямата фабрика за производство на птиче месо в България не използват антибиотици за предотвратяване на зарази.

Отглеждането на малки пилета е напълно автоматизирано – водата, храната, светлината, влажността и температурата в помещенията се регулират с помощта на машини. Ако консумирате пилешко месо с антибиотици, има риск да развиете нечувствителност към съответните лекарства. Не по-малко вредно е инжектирането на хормони на растежа в пилетата.

От Агенцията за безопасност на храните контролират целия процес на производство на пилешко месо. Освен това пилетата в търговската мрежа се изследват за съдържание на анаболи и антибиотици и по Националната мониторингова програма на Земеделското министерство.Добави коментар