Историята на сладоледа

168
Историята на сладоледа

Сладоледът бил достъпен единствено за елита

Родното място на сладоледа е италианският град Неапол. На леденото изкушение се радвали бедни и богати много преди да се появяват технологиите за замразяване на храна.

Първоначално, разбира се, сладоледът бил достъпен единствено за елита. Приготвянето му преди около 300 години било много трудна задача. За целта било необходимо много лед.

Преди създаването на първия хладилник през 19 век хората събирали лед от върховете на планините и го транспортирали до града, където приготвяли охлаждащата смес. Ледът се съхранявал в специално издълбани дупки, за да може да не се размрази няколко месеца.Смята се, че първият сладолед от плодове и мед бил забъркан за римския император Нерон. По-късно рецептата достигнала до Китай. През 1600 г. сладоледът от лимон, захар, яйчен белтък и мляко започнал да се подарява като подарък за сватба.

По това време кралските особи хапвали сладолед в скъпи порцеланови съдове или златни и сребърни купички. През 18-ти век обикновените хора си купували сладолед в обикновени стъклени чаши. Хората ги облизвали до край и ги връщали на продавача, който ги използвал многократно.

Загрижен за здравето на хората, италианецът Итало Марчиони създал първата вафлена кутийка. През 1896 г. той изпекъл първите вафли с плоско дъно, които наподобявали по форма стъклените чаши и били не само напълно безопасни, но и вкусни, съобщи БГНЕС..Добави коментар