Индийска вечеря

182
Индийска вечеря

Истински рай за сетивата

Прекрасно сервираните ястия радват очите, ароматът на подправките галят обонянието, а разнообразието от вкусове спира дъха. Храната се състои от предястие, което най-често е салата, основно ястие, паст, пикли и невероятните хлебчета – чапати, които се ядат със зеленчуци и ориз. Според индийците храната е божи дар. Затова, приготвянето и консумирането й изисква сериозност, уважение и съсредоточаване.

Цяла нация вегетарианци

Първоначално, още преди епохата на колониализма, месото в Индия се е консумирало единствено от войнишката каста. В момента преобладаващата част от жителите са вегетарианци. Индийската кухня особено креативно третира зеленчуците. Може да намерите в нея много интересни ястия използващи леща, фасул, тиквичка, патладжан, че дори и домати, карфиол или спанак.



Киселото мляко и свещените крави в Индия

Заради култа към свещените крави е забранена консумацията на телешко кисело мляко, което е смятано за светотатство. От друга страна, на висока позиция са млечните продукти, основно йогурта – т.нар. „дахи“. В много индийски домове храната без дори и една лъжица дахи се счита за непълна. Това има своята прагматична причина. Казеинът, съдържащ се е млечните продукти, както и в йогуртите, може ефикасно да утоли жаждата, породена от ужасно пикантната храна.

По индийски

Традиционната индийска храна трябва да се яде с пръсти, с дясната ръка се чупи парче чапати и с него се загребва ориз със зеленчуци или с месо. Разбира се, ако някой не се чувства добре да яде с ръце, може да използва вилица или лъжица. Трябва също така да не забравяме, че индийците не пият алкохол след хранене, вместо това пият вода с лед или мляко (дахи).



Царство на подправките

В резултат на традициите, индийските готвачи са майстори на подправките. По-голямата част от жителите в Индия са вегетарианци, затова способността за използване на подправи е станало истинско изкуство. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, каранфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън.

Къри

Въпреки голямата си популярност, кърито е известно като ястие на плебса. Затова някои индийци не харесват думата къри, тъй като мислят, че критикуваме това, което са ни сервирали. Въпреки това за много ценители ястието е истинско кулинарно чудо. Въпреки неговите многобройни видове, в зависимост от готвача има задължителни добавки (чесън, джинджифил, лук, люта чушка и йогурт), които не могат да бъдат подминати при приготвяне на къри.



Здраве

Индийската кухня не е само много вкусна тя е също така и здравословна. Голямо влияние има индийският начин за ядене на месо – неговите малки количества са смесени със зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени. Според специалистите това предотвратява формирането на ракови клетки в организма, предпазва от затлъстяване и диабет.

Предлагаме ви колкото екзотичната, толкова и лесната за приготвяне рецепта на индийският Сабджи пилаф:

Продукти: 2 ч.ч. дългозърнест ориз, 1 ч.ч. грах, 1 ч.ч. зелен фасул, 1 ч.ч., нарязани на тънки кръгчета моркови, 1 ч.ч. карфиол, 1 ситно нарязана люта чушка, 2 с.л. масло, 1/2 ч.л. джинджифил, 1/2 ч.л. куркума, 1 л вода, сол, 3 обелени и нарязани на дребно домата, 2 броя
дафинов лист, 6 броя карамфил, 1 натрошена пръчица канела, по 1ч.л. кимион на зърна, кардамон, чесън на прах (или 2 скилидки пресован)

Приготвяне: От последните пет подправки се прави малко вързопче, като ги увиете в марля. Измитият ориз се накисва за 15 минути и се отцежда.

Маслото се загрява в голям съд и в него се запържват за 4-5 минути всички зеленчуци. Добавете ориза, разбъркайте и добавете останалите съставки и торбичката с подправки. Когато ястието заври, котлонът се намаля и тенджерата се похлупва, докато оризът поеме напълно водата.

Сваля се от котлона и се оставя 7-8 минути, след което се вади торбичката с подправките и дафиновите листа.

Сабджи пилаф се сервира върху горещ поднос с лимонови резени.



Добави коментар