Храните врагове на стомаха

191
Храните врагове на стомаха

Кои храни могат да ни докарат стомашно неразположение?

Не е задължително да сме заразени с ешерихия коли, за да имаме симптомите, които предизвиква бактерията. Причина за гаденето и стомашното неразположение често стават някои храни.

На първо място са яйцата. Те са най-честият причинител на салмонела. По-добре да се откажем от рохките за сметка на твърдо сварените яйца – тоест, да ги варим поне 10 минути. Важно е да знаем, че срокът, в който яйцата са годни за употреба, е 28 дни след снасянето им.

Месото и рибата също могат да се окажат коварни, когато не са изпечени добре. Затова е по-добре да почакаме повечко пържолата си, за да сме сигурни, че няма да ни осигури престой в тоалетната.

Неслучайно зеленолистните зеленчуци бяха сред основите заподозрени за заразата с ешерихия коли, посочва Нова телевизия. Замърсяването става от естествените торове или от заразена вода, с която се поливат те.

Спанакът, например, може да е приносител на опасна бактерия, която се развива в дебелото черво, но вирее в подпочвените води, затова не само трябва добре да се измива, а и да се кипва във вряла вода. За останалите зеленчуци –добър съвет е да не пестим вода, а щателно да ги измиваме преди употреба.

Дори лятното удоволствие - сладоледът, може да крие някои рискове. Доказателство за това е случай от 1994 г., когато хиляди хора в Съединените щати пипват салмонела след консумация на невинния десерт. Причината - производителят превозва сладоледа в камион със сурови яйца, заразени със салмонела.

Опасната в случая бактерия се развива по метални повърхности, като вътрешността на машините за сладолед. Проблеми може да имаме и ако си приготвяме сладолед вкъщи – заради неправилната термична обработка на яйцата.Коментари

Коментар: 1
TZvskfpJUOnELmXIp

Soduns great to me BWTHDIK


  • 1

Добави коментар