Храните, които са опасни за мозъка

596
Храните, които са опасни за мозъка

Американски учени стигнаха до заключението, че хора, в чийто хранителен режим присъстват основно преработено месо, картофи, бисквити и тестени изделия, страдат от деменция по-често, отколкото тези, които се хранят рационално

Американски учени стигнаха до заключението, че хора, в чийто хранителен режим присъстват основно преработено месо, картофи, бисквити и тестени изделия, страдат от деменция по-често, отколкото тези, които се хранят рационално. Информация за резултатите от проучването са публикувани на сайта MedicalXpress.

Доброволците попълвали сами въпросника, като записвали, какви храни са консумирали в течение на една година и колко често. Споменава се, че са минавали на медицински преглед на всеки 2-3 години.

Оказало се, че в основата си храненето на пациентите с деменция включва преработено месо, включително колбаси, пушени меса, пастет, както и богати на нишесте продукти, алкохол и сладкиши. Хората от другата група се хранели по често с месо, съчетано с плодове, зеленчуци и морски дарове

Предишни изследвания показаха, че консумацията на здравословна храна – зелени листни растения, ягодови, ядки, пълнозърнести храни и риба може да намали риска от развитието на деменция, съобщава вестник Стандарт.

Добави коментар