Храни за по-добра продуктивност

88
Храни за по-добра продуктивност

Човек е това, което яде

Знаете поговорката – човек е това, което яде. И това е истина. Човешкото тяло е една система, задвижвана с енергия. За да функционира, тя гори гориво – храната. И не е безразлично каква ще бъде тя.

От Psychology Today съветват да наблегнете на следните храни, за да увеличите продуктивността си:

Боровинки и подобниВсички плодове от типа на боровинката, малината и къпината, съдържат коктейл от антиоксиданти, които подобряват паметта и двигателната координация. Техните антиоксиданти се преборват със стреса. Комбинацията от боровинки и авокадо поддържа мембраната на мозъчните клетки млада.

Яйца

Те съдържат витамин Б, подобряват паметта и реакциите.

Сьомга

Притежава омега-3, протеин, желязо, витамин В. Подобрява паметта, концентрацията и разсъдливостта.

ПатладжаниТе поддържат ума „остър“, като подобряват комуникацията между мозъчните клетки и молекулите преносители, посочва profit.bg.

Кофеин

Богат е на антиоксиданти и аминокиселини, подобрява паметта.

Черен шоколад

Увеличава производството на ендорфини, подобрява концентрацията. Млечният шоколад пък подобрява реакциите. И двата шоколада подобряват настроението.

И още

Зеленият чай успокоява нервната система. Киселото мляко съдържа протеини, минерали и пробиотици, които помагат на храносмилателната система.Зелените растения (спанак и др.) са богати на минерали и витамини. Желязото в тях помага на повече кислород да се усвоява от тялото ви (и от мозъка). Червеното вино подобрява паметта и двигателните умения, но само в умерена доза!

Зърнените култури, като ориза, са богати на витамини и магнезий. Антиоксидантите в какаото са полезни за мозъчната дейност. Чесънът има силен антибактериален ефект и помага срещу инфекции и стрес.

От друга страна – ето някои храни, които ще намалят продуктивността ви:


Богатите на захар безалкохолни напитки. Малко след като ги консумирате, глюкозата ще се изчерпа и това ще доведе до срив в тялото ви. Висококалоричните храни, като хамбургери и пържени картофки, ви правят сънливи.

Ограничаването от храна (диети и др.) ви прави по-бавни, увеличава времето ви за реакция и влошава паметта.Добави коментар