Храни за мъжка плодовитост

632
Храни за мъжка плодовитост

Оказва се, че морковите са полезни не само за зрението

От дълго време морковите са считани за полезни за зрението, но учени установиха, че те подобряват и плодовитостта на мъжете. Изследователите анализирали последиците от плодовете и зеленчуците върху здравето на спермата и открили, че морковите дават най-добри цялостни резултати. Те се отразяват най-благотворно на способността на сперматозоидите да стигат до яйцеклетка.

Учените от Харвардския университет в САЩ помолили близо 200 млади мъже да се подложат на диета, съдържаща голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, преди да изследват как тя се отразява на спермата. Оказало се, че жълтите и оранжевите храни се отразяват най-добре.

Според учените това се дължи на пигменти, наречени кератоноиди. Тялото превръща тези вещества в антиоксиданти, които се отразяват добре на здравето. Сред тях е бетакаротинът, който тялото може да превърне във витамин А, съобщи БГНЕС.

Антиоксидантите помагат за неутрализирането на свободните радикали, разрушителна група от атоми, които са вторичен продукт на метаболизма и могат да увредят клетъчната мембрана и ДНК. Сладките картофи и пъпешите повишават качеството и количеството на спермата, но морковите подобряват представянето с между 6.5 и 8%, показва проучването.

Червените плодове и зеленчуци, особено доматите, които съдържат химическото вещество ликопен, предпазващо от рак, предотвратяват образуването на сперматозоиди с необичайна форма. Те допринасяли с между 8 и 10% за по-нормалната сперма, открили учените. Тяхното изследване може да се окаже много полезно за двойките, които имат проблеми със зачеването.

Проучването е публикувано на фона на информации, че количеството и качеството на спермата се понижава в западните страни, като според някои учени средното съдържание на сперма е намаляло наполовина.Добави коментар