Храни срещу токсини

221
Храни срещу токсини

Да изчистим организма си чрез храната

Отделянето и изхвърлянето на токсините от тялото или т.нар. детоксификация е естествен процес, при който организмът премахва отровните вещества – токсините от органите ни. Но ако тези вредни вещества са се натрупали в твърде голямо количество, ще имаме нужда от някои допълнителни вещества, които да подпомогнат процеса на прочистване.

И ако не желаем да приемаме хранителни добавки с тази цел, то някои храни също могат да помогнат за детоксификацията по естествен начин, съветва zdrave.bg. Вижте кои са те.

ЯбълкиВсички знаем, че ябълките са богати на много важни хранителни вещества, минерали и витамини – а голяма част от тях участват като катализатори в процеса на детоксификация. Освен това ябълките съдържат много антиоксиданти - терпеноиди и флавоноиди, които помагат за поддържане на нормалната структура на клетките и за прочистването им от токсичните елементи. Съдържанието на фибри в ябълките помага и за пречистването на стомашно-чревния тракт, особено на дебелото черво.

БоровинкиБоровинките съдържат изобилие от антиоксиданти - антоцианидини, както и елагична киселина, които помагат за детоксификацията. Тези съставки предпазват и от клетъчна увреда, като същевременно доставят на организма важни витамини и минерали.

Цитрусови плодовеРазбира се, няма как да забравим за семейството на цитрусите, които са особено популярни с детоксикиращите си свойства. Лимони, портокали, грейпфрути, лайм - тази група плодове е страхотен източник на антиоксиданти, които помагат за предпазването от увреждане на клетките, като едновременно с това възстановяват и нормалния баланс на полезните бактерии в червата.

Зелени зеленчуциМного хора мразят дори мисълта за зелените зеленчуци, особено ако трябва да ги ядат сурови. Но може би ще си променим мнението, ако знаем, че тези зеленчуци са изобилен източник на важни хранителни вещества, които помагат в процеса на изхвърляне на токсините от организма.

Сред тях са диетичните фибри, витамин А и витамин С, калций, желязо, бета-каротин. Тези хранителни вещества се разграждат в тялото до по-малки градивни елементи, наречени сулфурофани, и действат като катализатори при прочистването на организма от токсини.

Кафяв оризМакар с по-различен вкус от „нормалния” бял ориз, кафявият се счита за по-здравословен, защото съдържа много хранителни вещества, които не се намират или са в минимални количества в белия ориз. Сред тях са витамините В3 и В6, мастни киселини и диетични фибри. Тези вещества стимулират детоксификацията и предпазват клетките на тялото от увреда.

ЧесънМоже и да не обичаме особено чесъна заради неприятната миризма, която оставя в устата, но няма как да пренебрегнем свойствата му да пречиства организма от токсини, да не споменаваме и качествата му като алтернативно лечебно средство. Чесънът съдържа много антиоксиданти, които, освен че подпомагат изхвърлянето на токсините, допринасят и за ограничаването на риска от сърдечносъдови заболявания и бактериални инфекции.

КуркумаОбикновено използваме куркумата, за да променим цвета, аромата и вкуса на ястията, които приготвяме. Но тази подправка прави и повече – нейните съставки стимулират процеса на детоксификация в черния дроб. Това прочиства тялото от вредните и нежелани нечистотии, които поглъщаме ежедневно (от цигарения дим, замърсения въздух и какво ли още не)Добави коментар