Храни срещу стрес

104
Храни срещу стрес

Които подобряват и външния ни вид

Журналистката Ана Маги и инструкторката по йога Шарлот Уотс са авторки на книгата The De-Stress Diet, в която описват своя опит в храненето и съветват как да се храним така, че да се поддържаме в добър външен вид и намалим стреса.

Двете изтъкват, че освен храната, е важен въздухът, който дишаме, физическата активност и почивката. Двете са изготвили списък с 10-те храни, които намаляват стреса.

ЦелинаОсвен че е нискокалорична, целината намалява кръвното налягане и повишава нивата на серотонин, който спомага за добър сън и намалява стреса.

ЧесънЧесънът се използва от хиляди години като силно антибактериално и антивирусно средство, той съдържа много антиоксиданти, подсилва имунната система.

Зеленчуци от типа на зелетоТук влизат зеле, броколи, цветно зеле и други подобни. Те са нискокалорични и съдържат много полезни съставки, пише profit.bg.

СладникПо принцип растението се използва като лекарство за кашлица, но то също така намалява стреса, пише profit.bg.

РибаРиби, като скумрия, аншоа, сьомга, пъстърва и сардини, са богати на омега 3 киселини, които подпомагат функциите на мозъка, сърцето и способността ни да се справяме със стреса. Рибите, богати на мазнини, също съдържат много витамин В, цинк и магнезий.

ЛайкаЧай от лайка помага срещу безсъние, тревожност и проблеми със стомаха. Използваните торбички от чая могат да се слагат под очите за борба с нашите торбички.

ШоколадПреди европейците да добавят захар към шоколада, горчивото какао се славело сред ацтеките като полезно за здравето. Учените казват, че 40 грама черен шоколад на ден е полезен за нас, като намалява стреса и увеличава отделянето на „химичните елементи на щастието“, като ендорфините.

ЯдкиТе са пълни с витамин В, цинк, магнезий, омега мазнини и други хранителни съставки. Те потискат апетита, балансират кръвната захар, подпомагат метаболизма и намаляват апетита за сладки.

ЗехтинЗехтинът е важна част от Средиземноморската диета. Помага срещу дехидратация и възпаление.

Боровинки и малиниТе са богати на антиоксиданти и подобряват циркулацията на кръвта, работата на мозъка и предотвратяват стареенето.Добави коментар