Храни срещу грип

433
Храни срещу грип

Три щама ни атакуват тази година

Сезонните грипове вече ни дебнат. Тази зима ще ни атакуват три щама - Брисбейн, Пърт и Калифорния, предупредиха епидемиолозите. И препоръчаха поставянето на противогрипни ваксини.

Ако това обаче не ви се струва достатъчно оправдано, тогава трябва да знаете, че можем да преборим грипа и с правилно хранене. Вижте на кои храни да наблегнете, за да устоите на болестите.

Чесън и лук

Всеизвестно и изпитано средство срещу вируси и простуди. Това са естествени антибиотици, които ни бранят от опасните микроорганизми.

Люто

Ако го обичате, значи сте с едни гърди напред в борбата срещу грипа. Лютото увеличава естествените защитни сили на организма.

Цитруси

Много богати на витамин С, което ги прави първи приятели на имунитета ни. Добре е да похапвате достатъчно от тях, тъй като този витамин не се синтезира в организма и го получаваме единствено от храната. 3 портокала покриват дневната ни нужда от него.

Риба вместо мазно месо

Въпреки че на българската трапеза през зимата сланината е често срещано ястие, добре е да забравите за нея, ако искате да сте здрави. Консумацията на мазни меса затруднява функционирането на имунната ни система. Затова ги заменете с риба.

Маслини и подправки

Маслините и зехтинът също стимулират имунната ни система. Същата роля играят и подправки като канелата, например. Босилекът, ментата и розмаринът пък стимулират апетита.

Ябълки и моркови

Нали знаете, "една ябълка на ден гони доктора далеч". Морковите пък съдържат голямо количество бетакаротин, който е много мощен антиоксидант.

Сред забранените неща, които вредят на имунитета ни, са алкохолът и цигарите. Също и много мазните и пържени храни, както и прекомерната употреба на захар.Добави коментар