Храни, носещи щастие

229
Храни, носещи щастие

Връзката между храната и настроението е установена отдавна

Връзката между храната и настроението е установена отдавна. Ето 10 храни, които влияят на усмивката и позитивизма ни, а освен това са полезни, пише dir.bg.

Спанак – богат е на желязо. Спанакът дава енергия на тялото, бори се с умората и помага за по-добрата концентрация. Освен това е чудесен източник на витамин B6, който улеснява производството на серотонин – хормона на щастието, пише БГНЕС.

Сладки картофи – защото са чудесна алтернатива на обикновените картофи, тъй като са богати на фолиева киселина и запазват нивата на кръвната захар стабилни.

Бразилски орехи – те са един от най-добрите източници на минерала селен, който пък се бори с лошото настроение и тревожността.

Мазна риба – риби, като сардините например, които са богати на омега-3 мастни киселини, помагат на мозъка да интерпретира настроенията и да се концентрира по-добре. Ниските нива на омега-3 киселини се свързват с депресията.

Авокадо – зелените плодове са пълни с фолиева киселина, триптофан и витамин B6.Яйца – защото са прекрасен източник на цинк, който регулира метаболизма и нивата на кръвната захар.

Кисело мляко – то е богато на калций. Това е минерал, който омекотява рязката промяна в настроенията, депресията и тревожността.

Тофу – в него има протеини. Той повишава енергията, подобрява концентрацията.

Банани – засищат глада и подобряват настроението между храненията, като балансират нивата на захарта. Също са пълни с витамин B6 и освен това пращят от триптофан – киселината, която мозъкът превръща в серотонин.

Хляб – отново е добър източник на серотонин. Пълнозърнестият хляб дава по-малко от хормона на щастието, но енергията, произведена от него, е по-устойчива и ще ви държи по-дълго, отколкото ако хапнете бял хляб.Добави коментар