Храни, неутрализиращи лекарствата

414
Храни, неутрализиращи лекарствата

Грейпфрутът е враг на противозачатъчните

В сезона на грипа и настинките нерядко се случва да се тъпчем с лекарства, но вместо да подобрят състоянието ни, няма никакъв ефект. Понякога могат дори да го влошат. Причината е в комбинацията им с определени храни или с други лекарства, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Някои медикаменти не могат да бъдат вземани заедно, тъй като химически си взаимодействат.

Затова между пиенето на две хапчета трябва да има поне половин час. Активното вещество на различните ентеросорбенти (активен въглен, смекта, ентеросгел и др.) например се свързва и извежда вредните вещества и токсини от организма. И тъй като тези лекарствени препарати не притежават „интелект“, те пречистват всичко подред. Въгленът очиства червата, но разгражда и всички витамини. Това е причината ентеросорбентите да не се приемат едновременно с други лекарства, а с интервал поне 2 часа преди или след тях

Някои продукти, плодове и зеленчуци неутрализират активните съставки или променят действието им, което е твърде опасно. Честата употреба на салати, подкиселени с лимонов сок, могат да подсилят действието на таблетките за хипертония и да свалят опасно кръвното налягане. Така действа и грейпфрутът. Той обаче може напълно да неутрализира хапчето антибебе. Причината е в голямото количество витамин С в този плод, който променя и действието на противоалергичните лекарства и транквилантите.

Някои антибиотици заедно с противозачатъчните таблетки пък могат да станат особено токсични за черния дроб. Голяма част от сиропите за кашлица съдържат бронхоразширяващото средство салбутамол. То увеличава активността на всички стимулатори на централната нервна система.

По време на лечението с тях трябва да се избягват кафето, черният чай и колата, тъй като кофеинът засилва нежеланите реакции. Алкохолът е категорично противопоказен не само при приема на антибиотици, но и на лекарства от всички останали групи. Взаимодействието му с антидепресанти удря нервната система. Той засилва депресивния ефект и ограничава психомоторните и интелектуалните способности, потиска дишането, води до загуба на съзнание и дори до кома, предупреждава вестник "Монитор".

Хомеопатичните препарати, макар безвредни, трябва да се приемат само на гладно, като те стават безполезни, ако в устата ни има дори остатък от дъх на мента. Ако продължително време сме лекували бронхиална астма или ревматоиден артрит с кортикостеоидни препарати, те не бива да бъдат спирани изведнъж със започване на хомеопатично лечение. В тези случаи естествените защитни механизми на организма толкова дълго са били пренебрегвани и потискани, че е почти невъзможно с хомеопатични лекарства да се постигне ефект за 1-2 или 5 дни например. Затова само лекар може да прецени как те да бъдат комбинирани.

Кафето обезврежда антибиотиците

Когато пиете лекарства, трябва да внимавате с храните и напитките. Антибиотиците не бива да се комбинират с продукти, съдържащи ниско pH, като кисело мляко, айрян, цитрусови плодове, туршии. При тези лекарства трябва да се ограничи и консумацията на пилешко месо, като сироп и захар не бива да се приемат един час преди и един час след него. Това важи и за млечните кисели продукти. Кафето и колата ги обезвреждат.

Антидепресантите става безполезни, ако до два часа по време на приемането им ядем сирене или соеви продукти. В тази комбинация е възможно да вдигнем кръвното до опасни стойности.

Някои храни, като мазните риби и спанакът, намаляват ефективността на антикоагулантите и увеличават риска от кървене.Добави коментар